Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fél év alatt 33 ezer látogatót fogadott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park új bemutatóhelye, a Pannon Csillagda: a szórakoztató ismeretterjesztés mellett tudományos munka is folyik Bakonybélbe - Csillagászat magazin
részletek »

Fél év alatt több mint harmincezer látogató a Pannon Csillagdában

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Fél év alatt több mint harmincezer látogató a Pannon Csillagdában
Fél év alatt több mint harmincezer látogató a Pannon Csillagdában
Fél év alatt 33 ezer látogatót fogadott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park új bemutatóhelye, a Pannon Csillagda: a szórakoztató ismeretterjesztés mellett tudományos munka is folyik Bakonybélben.
A 30 ezer látogató rendkívül különböző turisztikai szegmensekből érkezett: 200 oktatási intézmény, négyezer család, 12 ezer egyéni vagy csoportos turista hazánkból és külföldről - tájékoztatta az MTI-t Bárány László, a komplexum üzemeltetője.

A statisztikák szerint a csillagdában egy turista átlagosan 1 óra 40 percet töltött el, döntő többségük csillagász tárlatvezetés során járta be a komplexumot. Ez óriási feladat, hiszen az elmúlt fél év során számos olyan nap volt, amikor több mint félezer látogatót fogadott az intézmény - jegyezte meg Bárány László.

A Pannon Csillagda egyszerre lát el több funkciót: ismeretterjesztő, turisztikai és kutatási célokat.
Hirdetés

Napszaktól és időjárástól függetlenül működik a látógatóközpont, csillagászati kiállításon interaktív, kísérletező módon ismerkedhetünk Galilei és Newton felfedezéseivel, megcsodálhatjuk a hatalmas Gibeon-meteoritot. Az intézményben együtt "léphetünk" a Holdra Neil Amstronggal, beülhetünk a NASA által is használt, F104 vadászrepülőből kiszerelt eredeti katapultülésbe, lefényképeztethetjük magunkat az Apollo 11 programban részt vevő asztronauták űrruhájával.

A távcsőkupolában négy, professzionális teleszkóp kapott helyet. Ezek egyike az a speciális naptávcső, mely a laikusoknak is napkitöréseket és napfoltokat tesz könnyen láthatóvá, míg három másik távcsővel az éjszakai égboltot szemlélhetjük. A legnagyobb műszerhez a kutatók speciális kamerákat csatlakoztatnak, melyekkel az emberi szem határérzékenységénél 16 milliószorta halványabb csillagokat pillanthatunk meg.

A napokban jelenik meg a Pannon Csillagda első tudományos publikációja is: Németh Péter csillagász, a Pannon Csillagda munkatársa egy nemzetközi kutatócsoporttal közösen mutatja be eredményeit a The Astrophysical Journal című folyóiratban - tájékoztatott Bárány László.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Pannon Csillagda, harmincezer látogató, csillagászat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-11-04 09:27:28
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü