Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Magához tért mesterséges álmából a Holdon két hétre ideiglenesen forgalomból kivont Jáde nyúl nevű holdjáró - jelentette a kínai központi televízió vasárnap. - Csillagászat magazin
részletek »

Felébresztették a Jáde nyulat a Holdon

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Felébresztették a Jáde nyulat a Holdon
Felébresztették a Jáde nyulat a Holdon
Magához tért "mesterséges álmából" a Holdon két hétre ideiglenesen forgalomból kivont Jáde nyúl nevű holdjáró - jelentette a kínai központi televízió vasárnap.
A Csang'o-3 kínai űrszonda december közepén landolt a Holdon, s nem sokkal később a - kínai nevén - Jütu nevű holdjáró is kigördült a felszínre. A leszállóegység és a holdjáró technikai tesztjét követően, csaknem két héttel később az eszközöket a holdi éjszaka idejére hibernálták.

Ebben az időszakban a hőmérséklet mínusz 180 Celsius fok alá is lehűl, s mivel a területet nem érte napfény, a berendezések energiaellátása is szünetelt. A két hét során a Földdel is megszüntették a kapcsolatot.

A pekingi űrhajózási központ parancsai szerint a Jáde nyulat normális üzemmódba kapcsolták, s - a kiadott közlemény szerint - a Hold felszínén közlekedve folytatja tudományos küldetését.
Hirdetés

Az űrszondát vasárnap reggel szintén "magához térítették"; a fejleményeket sikerként könyvelték el az irányító központban. Közölték, a munkát az eredeti programnak megfelelően folytatják.

A holdjáró három hónaposra tervezett küldetése során körülbelül három négyzetkilométeres területen fog kutatást végezni. Műszaki berendezéseivel száz méteres mélységig lesz képes a felszín alatti geológiai alakzatokat feltérképezni, továbbá a kőzetek és a talaj kémiai összetételét is vizsgálni fogja. Kamerái révén tevékenysége jól követhető és dokumentálható.

A Szovjetunió és az Egyesült Államok után Kína a harmadik ország, amelyik sikeres sima leszállást hajtott végre a Holdon.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Hold, Csang\'o-3, kínai űrszonda
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-01-13 07:12:43
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü