Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fényes meteor száguldott el Magyarország felett csütörtökön, egy nagyon színes hullócsillag volt a kora esti órákban, a jelenséget megbízható amatőrcsillagászok észlelték - mondta el Kolláth - Csillagászat magazin
részletek »

Fényes meteor száguldott el Magyarország felett

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Fényes meteor száguldott el Magyarország felett
Fényes meteor száguldott el Magyarország felett
A kép illusztráció
Fényes meteor száguldott el Magyarország felett csütörtökön, egy nagyon színes hullócsillag volt a kora esti órákban, a jelenséget megbízható amatőrcsillagászok észlelték - mondta el Kolláth Zoltán, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) elnöke, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója az MTI-nek.
Igazából nem rendkívüli jelenségről van szó, évente jó pár alkalommal előfordulnak hullócsillagok, a kora esti időpont viszont kedvezett az észlelésnek, sokan lehettek tanúi a látványosságnak - hangoztatta.

"Nem lehet pontosan tudni, hogy milyen méretű volt, de egészen biztosan nem jelentett semmiféle veszélyt. Egy kisebb kődarabról van szó, amely bárhol leeshetett volna bármiféle károkozás nélkül" - válaszolta Kolláth Zoltán az MTI kérdésére.

Pontos adatok hiányában azt sem lehet eldönteni, hogy köthető-e valamelyik meteorrajhoz, vagy magányos "vándorról" van-e szó.
Hirdetés

Az MCSE elnökének ismertetése szerint több raj is van novemberben, a hónap elején, 4-5-én érkeztek a Déli Tauridák, majd 11-12-én az Északi Tauridák maximuma volt észlelhető, de gyakorlatilag egész hónapban láthatók a Taurida-hullócsillagok, amelyek az Encke-üstököshöz köthetők. A Leonidák november közepén érkeztek, amelyek az 55P/Tempel-Tuttle üstökösnek köszönhetik létüket.

"December közepén érkeznek a Geminidák, a maximum 13-14-e környékén lesz. Ugyanolyan látványos az aktivitásuk, mint az augusztusi Perszeidáké, a hideg téli idő miatt azonban kevesebben szokták megfigyelni" - hangsúlyozta Kolláth Zoltán.

Hozzátette: lehetnek átfedések a rajok között, de vannak olyan hullócsillagok, amelyek egyik nagyobb meteorrajhoz sem kapcsolódnak.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Magyarország, meteor, hullócsillag
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-12-01 09:45:50
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü