Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fényes szupernóvát, a Napnál nagyobb tömegű csillag ellobbanását kapta lencsevégre az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az Európai Űrügynökség (ESA) Hubble-űrteleszkópja. - Csillagászat magazin
részletek »

Fényes szupernóvát kapott lencsevégre a Hubble-űrteleszkóp

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Fényes szupernóvát kapott lencsevégre a Hubble-űrteleszkóp
Fényes szupernóvát kapott lencsevégre a Hubble-űrteleszkóp
A kép illusztráció
Fényes szupernóvát, a Napnál nagyobb tömegű csillag ellobbanását kapta lencsevégre az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az Európai Űrügynökség (ESA) Hubble-űrteleszkópja.
A Hubble arról az NGC 5806 katalógusjelű spirálgalaxisról készített felvételeket, amely nyolcvanmillió fényévnyire, a Szűz (Virgo) csillagképben található. A galaxisban 2004-ben robbant fel egy csillag, a szupernóva az SN 2004dg katalógusjelet kapta - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon (http://phys.org/265814591).

A látható fény és az infravörös tartományban készített képek azért érdekesek, mert a Hubble archívumában szerepelnek a szupernóva-robbanás előtti felvételek is a galaxisról. Mivel a szupernóvák viszonylag ritkák, ráadásul nehéz megjósolni, hogy mikor robban fel egy-egy csillag, a robbanás előtti és utáni állapotot rögzítő felvételek rendkívül értékesek az asztronómusok számára.

A felvételeken látható a spirálkarok "ölelésében" megbúvó korong alakú galaxisdudor. Ebben található a szupermasszív fekete lyuk is, amely falánkan habzsolja a környezetében lévő anyagot. Ahogy a fekete lyukba özönlenek a porok és gázok, az anyag felizzik, és erőteljes sugárzást bocsát ki.
Hirdetés

A galaxisdudor a spirálgalaxisok belső részén elhelyezkedő, egymáshoz szoros közelségben lévő csillagok hatalmas csoportját jelenti.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Hubble, űrteleszkóp, szupernóva, csillagászat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-09-04 08:44:53
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü