Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fénykép a Bahama-szigetekről, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről. - Csillagászat magazin
részletek »

Földi paradicsom az űrből

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Földi paradicsom az űrből
Földi paradicsom az űrből
Fénykép a Bahama-szigetekről, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről.
Az alábbi fotó az egyike azoknak, amelyeket Scott Kelly, az ISS-en épp most közel egy évig tartó űrutazását teljesítő amerikai űrhajós napi rendszerességgel megoszt az internetes közösségi oldalakon.

A Bahama-szigetek az Atlanti-óceánban, az észak-amerikai - pontosabban a floridai - partoktól nem messze fekszenek. A kiterjedt szigetcsoport 690 korallszigetből és közel 2400 korallszirtből áll, összterülete majdnem 14 ezer km2. A szigetek közül mindössze 29 lakott. Az 1973 óta független állam a turisták paradicsomaként ismert. A gazdaság a turizmusra épül, a nemzeti össztermék 60%-a ebből az ágazatból származik. 2012-es adat szerint abban az évben 5,8 millió látogató fordult meg a Bahama-szigeteken, közel háromnegyedük óriás óceánjáró luxushajók fedélzetén érkezett. A szigetek fő vonzerejét az éghajlat, a kristálytiszta víz, a fehér homokos tengerpartok jelentik.

Az alacsony Föld körüli pályáról készített fénykép is tanúsítja a víz átlátszóságát. A kép jobb alsó sarkában jól kivehető hullámok nem a felszínen, hanem a sekély tenger fenekén, az üledék anyagában találhatók. Jelentőségük, hogy megváltoztatják, turbulenssé teszik a közvetlenül felettük áramló vízréteg mozgását. Ismeretükben lehet jól modellezni például, hogy egy elsüllyedt hajót mikor temet be az üledék, vagy hogy az esetleg a vízbe kerülő szennyeződés hogyan terjed szét. A kis szigetek közötti szorosokban a sötétebb kék színű sávok nagyobb vízmélységet jeleznek. A szigetek között leszűkülő helyeken felgyorsul a tengervíz áramlása, ami mélyebb nyomot vág a fenék laza anyagában. A felvételen elszórva alacsonyan keletkező gomolyfelhők (cumulus) is láthatók a tenger felett. A fehér pamacsokat kísérő sötét foltok a felhők által vetett árnyékok.

Frey Sándor
Hirdetés
A Bahama-szigetek egy részlete az űrből. (Kép: Scott Kelly / NASA) A Bahama-szigetek egy részlete az űrből. (Kép: Scott Kelly / NASA)
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Bahama-szigetek, világűr, fénykép
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-08-22 19:35:32
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü