Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Galaxisa pusztulását élte túl a ritka fekete lyuk, amelyet a Hubble-űrteleszkóp felvételein figyeltek meg ausztrál és amerikai csillagászok. A felfedezésről az Astrophysical Journal Letters című - Csillagászat magazin
részletek »

Galaxisa pusztulását élte túl a ritka fekete lyuk

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Galaxisa pusztulását élte túl a ritka fekete lyuk
Galaxisa pusztulását élte túl a ritka fekete lyuk
Galaxisa pusztulását élte túl a ritka fekete lyuk, amelyet a Hubble-űrteleszkóp felvételein figyeltek meg ausztrál és amerikai csillagászok. A felfedezésről az Astrophysical Journal Letters című folyóiratban jelent meg tanulmány.
A Hubble-űrteleszkóp a közelmúltban kapta lencsevégre fiatal, kék csillagok halmazát, amelyek egy "középsúlyú" fekete lyukat vettek körbe. A feltételezések szerint a fekete lyuk egykoron egy törpegalaxis központjában volt, amelyet egy nagy csillagváros gravitációs ereje tépett szét - olvasható a Space.com (http://www.space.com) űrkutatási hírportálon.

Az erőszakos esemény során a nagyobb galaxis elrabolta kisebb "fajtársa" legtöbb csillagát. Ugyanakkor az esemény során összenyomódtak a fekete lyukat övező gázfelhők, amelyek a csillagképződés hullámát indították be. Az ily módon született ifjú csillagokat leste meg a Hubble "mindenlátó" szeme.

Az asztronómusok szerint a fiatal csillagok alig 200 millió évesek, ez azt jelenti, hogy a két galaxis "párviadalára" is körülbelül ebben az időszakban kerülhetett sor.
"A nagyon fiatal csillagok halmaza arra utal, hogy a +középsúlyú+ fekete lyuk egy nagyon kis tömegű galaxis középpontja lehetett" - magyarázta Sean Farrell, a Sydneyi Csillagászati Intézet kutatója.

A HLX-1 katalógusjelű fekete lyuk azontúl, hogy egy elveszett galaxis létét árulta el a kutatóknak, önmagában is rendkívül érdekes.
Hirdetés

Amikor Sean Farrell és kollégái 2009-ben felfedezték az objektumot, ez volt az egyetlen ismert "középsúlyú" fekete lyuk. A fekete lyukak olyan osztályát képviselheti, amelyek a legtöbb galaxis centrumában terpeszkedő szupermasszív fekete lyukak "építőkövei" lehetnek.

A 290 millió fényévnyire található HLX-1 "mindössze" húszezer Nap-tömegű. Összehasonlításképp, a Tejútrendszer központjában lévő fekete lyuk tömege négymillió Napéval egyenlő.
"A HLX-1 egyedülálló volta arra utal, hogy ezek a közepes fekete lyukak csak rövid ideig léteznek" - emelte ki Mathieu Servillat, a kutatócsoport tagja, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Intézet munkatársa.

A ritka, közepes méretű fekete lyukak tanulmányozásával a tudósok többet remélnek megtudni származásukról, valamint arról, hogy miként alakulnak ki a szupermasszív fekete lyukak.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Galaxis, fekete lyuk, Hubble-űrteleszkóp, felvétel
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-02-18 07:01:36
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü