Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az éhes fekete lyukra a Tejútrendszer középpontjában egy év múlva valóságos lakoma vár, amikor felfalhat egy hatalmas gázfelhőt - fedezték fel az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagász - Csillagászat magazin
részletek »

Hatalmas gázfelhőt fal fel 2013-ban a fekete lyuk a Tejútrendszerben

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Hatalmas gázfelhőt fal fel 2013-ban a fekete lyuk a Tejútrendszerben
Hatalmas gázfelhőt fal fel 2013-ban a fekete lyuk a Tejútrendszerben
Az éhes fekete lyukra a Tejútrendszer középpontjában egy év múlva valóságos lakoma vár, amikor felfalhat egy hatalmas gázfelhőt - fedezték fel az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászai Reinhard Genzel vezetésével.
A balvégzetű gázfelhő egyenesen a Tejútrendszer szíve felé száguld, amely a Sagittarius A elnevezésű képződmény otthona. Ez egy nagyon fényes és kompakt rádióforrás, amelynek közelében a feltételezések szerint négymillió naptömegnek megfelelő fekete lyuk rejtőzik - olvasható a LiveScience (www.livescience.com) tudományos hírportálon.

Amikor a gázfelhő megérkezik a helyszínre 2013 közepén, minden bizonnyal behabzsolja a fekete lyuk - állítja Stefan Gillessen, a Max Planck Asztrofizikai Intézet kutatója, aki két évtizede figyeli a Tejútrendszer magját. Ez alatt az idő alatt csupán két csillag merészkedett olyan közel a Sagittarius A-hoz, mint a gázfelhő teszi majd.

"A csillagok megúszták, ezúttal azonban más lesz a helyzet, a gázfelhőt teljesen széttépi a fekete lyuk gravitációs ereje" - magyarázta a német asztrofizikus.
Hirdetés

A gázfelhő 36 fényórányira (40 milliárd kilométerre) közelíti meg a fekete lyukat. Sebessége, amely jelenleg több mint 8 millió kilométer óránként, az elmúlt hét év alatt megduplázódott.

A fekete lyukak ugyan láthatatlanok, hiszen gravitációs vonzerejük oly erős, hogy még a fény sem szökhet meg előlük, a csillagászok képesek megfigyelni, hogy mi történik, amikor anyagot habzsol be a szörnyeteg. Némely aktív szupermasszív fekete lyuk körüli térség oly fényes, hogy ragyogása az egész világegyetemben látható.

A tudósok nagyon várják az egy év múlva bekövetkező eseményt: a gázfelhő, ahogy közeledik a fekete lyukhoz, egyre jobban felhevül és fényes röntgensugárzást bocsát ki, ami látható lesz a Földről.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Tejútrendszer, fekete lyuk, gázfelhő, csillagászat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-07-05 08:12:23
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü