Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Kijavították azt a még szerdán elvágott kábelt, amelyen keresztül biztosítják az orosz űrközpont és a Nemzetközi Űrállomás (ISS), illetve más kozmik - Csillagászat magazin
részletek »

Helyreállították az orosz űrközpont az ISS közötti összeköttetést biztosító kábelt

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Helyreállították az orosz űrközpont az ISS közötti összeköttetést biztosító kábelt
Helyreállították az orosz űrközpont az ISS közötti összeköttetést biztosító kábelt
Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Kijavították azt a még szerdán elvágott kábelt, amelyen keresztül biztosítják az orosz űrközpont és a Nemzetközi Űrállomás (ISS), illetve más kozmikus berendezések közötti összeköttetést - jelentette be csütörtökön a Roszkoszmosz szóvivője.
Alekszej Kuznyecov azt is elmondta, hogy új kommunikációs csatornára álltak át a Moszkva környéki Koroljovban lévő irányító központban.

Az orosz űrhivatal képviselője megismételte, hogy a Nemzetközi Űrállomásról távozó orosz-amerikai-japán legénység jövő hétfőre tervezett visszatérésének programjában nincs változás. Az orosz modul dokkjához csatlakoztatott Szojuz-TMA-05M űrhajó Jurij Malencsenko orosz, Sunita Williams amerikai és Hoside Aki japán űrhajóst szállítja vissza a Földre.

Szerdán este Moszkva északkeleti részén, a Scsolkovszkoje sugárúton építőmunkások véletlenül elvágták azt a kábelt, amelyen keresztül biztosítják a távközlési kapcsolatot az orosz űrközpont és az űrállomás orosz modulja között.
Hirdetés

A Rosszija 24 állami hírtelevízió úgy értesült, hogy az irányítók és az űrállomás rádiókapcsolata egy időre megszakadt. Ezt a Roszkoszmosz illetékese rögtön cáfolta. A koroljovi központban azonnal átálltak a tartalék rendszerre - állította a szóvivő.

Alekszej Krasznov, az orosz űrkutatási hivatal űrrepülési programjának vezetője csütörtökön megerősítette, hogy a kábelszakadás nem befolyásolta munkájukat, és a Nemzetközi Űrállomás orosz moduljával minden rendben van.

Az űrkutatási szakember a jövőbeni tervekkel kapcsolatban elmondta: a Roszkoszmosznál még nem döntötték el, hogy 2015-ben indulhat-e újabb űrturista a Nemzetközi Űrállomásra. A lehetséges jelölt a brit Sarah Brightman, de még nem kötöttek vele szerződést - mondta Krasznov.

Az Operaház fantomja című musicalből ismert angol énekesnő október 10-én jelentette be Moszkvában, hogy ő lesz az első polgári személy, aki az űrturista program 2009-es ideiglenes lezárását követően ismét az űrbe indulhat.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Nemzetközi Űrállomás, orosz űrközpont, űrkutatás, csillagászat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-11-16 08:28:50
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü