Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Holdunk közel egy idős a Földdel, mintegy 4,5 milliárd éves. A keletkezésére több elmélet is létezik, melyet a mai napig kutatnak a tudósok. A cikkben ezeket az elméleteket részletezem. - Csillagászat magazin
részletek »

Hogyan keletkezett a Holdunk?

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Hogyan keletkezett a Holdunk?
Hogyan keletkezett a Holdunk?
Holdunk, amilyennek ma látjuk
Holdunk közel egy idős a Földdel, mintegy 4,5 milliárd éves. A keletkezésére több elmélet is létezik, melyet a mai napig kutatnak a tudósok. A cikkben ezeket az elméleteket részletezem.
Az első elmélet szerint a Hold valamikor önálló égitest lehetett, majd közel sodródott a bolygónkhoz, aminek befogta a gravitációs mezője, így állt Föld körüli pályára. Az elmélettel a probléma, hogy a Hold keringése kötött, azaz mindig ugyanazt az arcát mutatja a Föld felé. Ha a Hold valamikor önálló égitest volt, valószerűtlen az, hogy ilyen módon keringjen.

A második elmélet szerint a Földbe becsapódott egy hatalmas bolygó, a Theia, ami körülbelül Mars méretű lehetett. A becsapódás során a Theia darabokra tört és hatalmas mennyiségű kőzettörmelék maradt utána a Föld körül. Később ez sűrűsödött össze egyetlen égitestté, a Holddá. Ez az elmélet nemcsak a kötött keringési pályára ad magyarázatot, hanem a Föld tengelyferdeségére is, ugyanis ezt csak hatalmas kataklizma idézhette elő.
Hirdetés

Kialakulásakor a Hold sokkal közelebb keringett a Földhöz, mint napjainkban. Az évmilliárdok során azonban folyamatosan távolodott, sőt a mai napig távolodik. A folyamatot az ár-apály jelenség okozza, mivel ez visszahat a Holdunkra is. Ha a jelenlegi ütemben folytatódik ez a távolodás, mely egyébként folyamatosan gyorsul, akkor mintegy egymilliárd év múlva kísérőnk végleg elhagyja a Földet. Mivel a Hold segít a tengelyferdeség szinten tartásában, így nélküle ez kaotikus és kiszámíthatatlan lesz, hasonló ahhoz, mint ma a Marsé.
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Hold, Föld, kialakulás, Mars, Theia
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-04-15 15:15:34
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü