Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Naprendszer, a Nap és a Föld sem létezett örökké. Ez előtt 5-6 milliárd évvel ezelőtt csak egy csillagközi gázfelhő volt a helyén. Hogyan keletkezett ebből a Naprendszer, a bolygók és végs - Csillagászat magazin
részletek »

Hogyan keletkezett a Naprendszer?

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Hogyan keletkezett a Naprendszer?
Hogyan keletkezett a Naprendszer?
Hogyan keletkezett a Naprendszer?
A Naprendszer, a Nap és a Föld sem létezett örökké. Ez előtt 5-6 milliárd évvel ezelőtt csak egy csillagközi gázfelhő volt a helyén. Hogyan keletkezett ebből a Naprendszer, a bolygók és végső soron mi emberek?
Ez előtt több milliárd éve felrobbant egy őscsillag, ami hatalmas mennyiségű anyagot szórt szét a világűrbe. Ennek a csillagnak a belsejében új elemek születtek, ezekből épül fel a többek között Nap és a körülötte keringő bolygók.

Ez a gázfelhő nagyon lassan forgott, a részecskék közötti gravitációs mező pedig elkezdte összetömöríteni az anyagot. A tömörödés közben egyre gyorsabb lett a forgása a perdületmegmaradás törvénye miatt. Végül elég anyag gyűlt össze ahhoz, hogy beinduljon napunk magfúziója.

Az ősnap körül több ősbolygó, úgy is fogalmazhatnék, hogy bolygókezdemény keringett. Mintegy 4,5 milliárd évvel ezelőtt következett be Földünk fájdalmas születése. Ekkor az ősföld összeütközött egy közel Mars méretű égitesttel, a Theiával. Az ütközés gigászi volt, olyan hatalmas, hogy kibillentette a bolygónk tengelyét, ennek az eseménynek köszönhetjük ma az évszakokat. Szintén ez az esemény váltotta ki a Hold születését, ami lényegében a Föld és a Theia darabjaiból áll. Holdunk segít a tengelyferdeség szinten tartásában (így az nem olyan kaotikus, mint Pl. a Marsé), továbbá ez a felelős az ár-apály jelenségért is.
Hirdetés

A Naprendszer gyakorlatilag maga a Nap, tömegének 99,8 százaléka a központi csillagunkban található. A Földön kívül további 8 bolygó és több felfedezésre váró Plutoida van a Naprendszerben (a Plútót már nem sorolják a bolygók közé a csillagászok). A legnagyobb bolygó a Jupiter. Nagy szerencsénk, hogy ilyen nagyra nőtt, mivel a hatalmas gravitációjával megvédi a belső bolygókat - közöttük a Földet - az Oort felhőből érkező üstökösöktől és kisbolygóktól. Ezen véletlenek együttese vezetett a Föld és a rajta lévő élet, végső soron az emberiség kialakulásához.
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Naprendszer, Nap, Föld, kialakulása, bolygó, Theia, Hold, csillag
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-04-12 16:58:51
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü