Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az általánosan elfogadott elmélet alapján világegyetem nagyjából 13,7 milliárd évvel ezelőtt egy rendkívül sűrű, forró állapotból fejlődött ki, melyet ősrobbanásnak (angolul \"Big Bang\"-nek) - Csillagászat magazin
részletek »

Hogyan keletkezett a világegyetem?

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Hogyan keletkezett a világegyetem?
Hogyan keletkezett a világegyetem?
Az elmélet szerint az univerzum kezdetben hihetetlenül sűrű volt
Az általánosan elfogadott elmélet alapján világegyetem nagyjából 13,7 milliárd évvel ezelőtt egy rendkívül sűrű, forró állapotból fejlődött ki, melyet ősrobbanásnak (angolul "Big Bang"-nek) nevezünk.
Az ősrobbanás elméletét Georges Lemaître (1894-1966) belga pap dolgozta ki először 1931-ben ősatom név alatt. Az elmélet azon a megfigyelésen alapul, mely szerint a távoli galaxisok színképvonalai vöröseltolódást szenvednek, amit az univerzum tágulása okoz.

Ha az eseményt visszafelé nézzük, akkor a távoli múltban volt egy olyan időpont, amikor az univerzum összes anyaga egyben (egy helyen) volt. A tudósok feltételezése alapján az ősrobbanás előtt nem volt semmi (illetve nem értelmezhető, hogy mi volt előtte), mivel ez az esemény során keletkezett a tér és az idő is.

Egy újabb feltételezés szerint nem csak egy, hanem több univerzum is létezik, melyek egymástól függetlenek, akár a fizikai törvények is eltérőek lehetnek bennük. Ezt az elméletet mutiverzumnak nevezik, de konkrét bizonyítékaink még nincsenek rá.
Hirdetés
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - ősrobbanás, elmélet, világegyetem, univerzum
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-04-13 14:24:08
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü