Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szerdán délután a Hold lesz a témája Somogyi-könyvtárban annak az ingyenesen látogatható csillagászati előadásnak, melyet a Partiscum Csillagászati Közhasznú Egyesület rendez. Égi kísérőnk, - Csillagászat magazin
részletek »

Holdséta a Somogyi-könyvtárban

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Holdséta a Somogyi-könyvtárban
Holdséta a Somogyi-könyvtárban
Holdséta a Somogyi-könyvtárban
Szerdán délután a Hold lesz a témája Somogyi-könyvtárban annak az ingyenesen látogatható csillagászati előadásnak, melyet a Partiscum Csillagászati Közhasznú Egyesület rendez. Égi kísérőnk, a Hold kerül górcső alá: az égitestről képeket, megfigyelési segédeszközöket, útmutatókat, filmbejátszásokat láthat a közönség.
Az előadáson szó lesz a Hold kialakulásáról, történetéről, az eddigi kutatásokról, s az érdeklődők ízelítőt kapnak a téma irodalmából is. Az előadással kapcsolatban - mely ingyenesen tekinthető meg a Somogyi-könyvtár földszinti klubhelyiségben, június 1-én, 16.30-tól - további információk kérhetők: pacsi.szeged@gmail.com

A Hold, mint égi kísérőnk

A Hold átmérője negyede, térfogata 1/49-ede, tömege viszont csak 1/81-ed része a Földének, miközben a Naprendszerben az 5. legnagyobb hold, a kőzetbolygók esetében pedig egyedülállóan nagy kísérőről van szó, így az anyabolygójához képest a legnagyobb kísérő égitest.

A Holdnak gyakorlatilag nincsen légköre, felszínének hőmérséklete pedig +130°C és -160°C között váltakozik. Miközben a Nap körül mozognak, a Föld és a Hold kering a közös tömegközéppontjuk körül, ami a Föld felszíne alatt van. A Hold kötött keringést végez, a tengelyforgási és a keringési idő megegyezik, ezért mindig ugyanazt az oldalát mutatja felénk.
Hirdetés

A Föld körüli keringési ideje 27,32 nap, a fázisváltozás (teliholdtól teliholdig) periódusa pedig 29,53 nap. A főbb holdfázisok: újhold, első negyed, telihold, utolsó negyed. Az, hogy melyik napszakban látszik a Hold, a fázissal is kapcsolatos. A Hold árnyékban lévő részét is időnként látni lehet - hamuszürke fény -, mivel a Földről ráeső fény kis része onnan visszaverődik.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Hold, holdséta, somogyi-könyvtár, Partiscum Csillagászati Közhasznú Egyesület
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-06-01 21:03:44
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü