Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: Hónapokig nem lesz képes nehéz és közepes hordozóeszközök felbocsátására a Roszkoszmosz orosz űrkutatási vállalat, miután szerdán felülvizsgálatra - Csillagászat magazin
részletek »

Hónapokig hordozórakéta nélkül marad az orosz űrprogram

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Hónapokig hordozórakéta nélkül marad az orosz űrprogram
Hónapokig hordozórakéta nélkül marad az orosz űrprogram
Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: Hónapokig nem lesz képes nehéz és közepes hordozóeszközök felbocsátására a Roszkoszmosz orosz űrkutatási vállalat, miután szerdán felülvizsgálatra visszarendeltette a voronyezsi gyárba a Proton-M, valamint a Szojuz-U és a Szojuz-FG típusú rakétákat.
A Roszkoszmosz ezt azt követően jelentette be, hogy a Kommerszant című napilap közölte: gyártási hibát fedeztek fel a Proton-M rakétában. Az újság úgy értesült, hogy a hajtómű egyik komponense nem eléggé hőálló. A Protonok esetében a második és a harmadik fokozat felülvizsgálatát, a Szojuzokéban pedig a harmadik lépcső hajtóművének lecserélését tervezik. A lap szerint a fellövéseket a leginkább derűlátó forgatókönyv szerint is hónapokkal el kell halasztani.

Az orosz állami űrkutatási cég, amely számára jó üzlet, hogy európai, amerikai és ázsiai ügyfelek által megrendelt hasznos terhet állíthat Föld körüli pályára, 2017-re 27 rakétafellövést, köztük nyolc Proton-M felbocsátását tervezte. A menetrend körül kérdőjelek jelentek meg, miután decemberben felrobbant a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) indított, Szojuz-U rakéta által hordozott Progressz MSz-04-es teherűrhajó.
Hirdetés

Alekszandr Zseleznyakov, az Oroszországi Ciolkovszkij Űrkutatási Akadémia tagja a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva közölte, hogy mivel az Angara típusú hordozórakétákat még nem rendszeresítették, a Protonok kiesése miatt Moszkva egy időre nehéz hordozóeszközök nélkül maradt. A Szojuz balesete miatt pedig át kellett ütemezni az ISS-re tartó teher- és személyszállító rakéták indítását.

Zseleznyakov ugyanakkor rámutatott, hogy a Szojuzok nem állnak le teljesen: január 28-án a tervek szerint a Guyanai Űrközpontból, Kourouból egy Szojuz-SzT típusú rakétát fognak felbocsátani. Ivan Moiszejev, az Űrpolitikai Intézet tudományos vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy rendelkezésre áll még a ritkán használt Rokot könnyű konverziós rakéta is.

Ivan Koptyev, a Protonokat és a Szojuzokat gyártó voronyezsi üzem vezetője pénteken lemondott, miután a Roszkoszmosz vezetése felkereste az általa irányított létesítményt.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Oroszország, űrprogram, hordozórakéta
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2017-01-26 15:27:00
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü