Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Pontosabban az északi pólus vidékéről, az amerikai Lunar Reconnaissance Orbiter űrszonda felvételei alapján. - Csillagászat magazin
részletek »

Interaktív térkép a Holdról

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Interaktív térkép a Holdról
Interaktív térkép a Holdról
Pontosabban az északi pólus vidékéről, az amerikai Lunar Reconnaissance Orbiter űrszonda felvételei alapján.
A NASA által a napokban nyilvánosságra hozott mozaik összesen 10 581 egyedi felvételből állt össze, a 2009 júniusában indított Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) négy éven át gyűjtött terméséből. A nagyítható térkép a Holdnak a 60°-os északi szélességtől északabbra fekvő területeit ábrázolja. Egy képpont 2 m-es felszíni felbontásnak felel meg.

A látványos mozaik 2,54 millió négyzetkilométernyi területet fed le, képmérete 680 gigapixel. Elkészítéséhez a Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) műszeregyüttes keskeny látószögű kamerájának (Narrow Angle Camera, NAC) felvételeit a lézeres magasságmérő (Lunar Orbiter Laser Altimeter, LOLA) 30 m-es felbontású digitális terepmodelljére vetítették.

A képi adatbázis lehetővé teszi, hogy virtuálisan felkereshessünk krátereket és más látványos felszíni alakzatokat. Az eligazodást a feliratozás segíti. Egyes érdekesnek ígérkező látnivalókhoz - például frissen keletkezett kráterekhez vagy a GRAIL szondák becsapódási helyeihez - egy kattintással elnavigálhatunk.
Hirdetés

Az LRO 2009 júniusában indult. A Hold körüli pályára állás után kezdetben körpályán keringett, majd mintegy két és fél év elteltével pályáját elnyúltabbá alakították. Minden keringése során elrepült a pólusok fölött. Holdközeli pontja a déli, míg legnagyobb távolsága az északi fölé esett. A magasságnak köszönhetően a kamerák látómezejébe északon nagyobb kiterjedésű felszíndarabok estek bele, így sikerült mostanra összeállítani a holdtérkép-mozaikot. (Az állandó árnyékban és így mindig sötétségben levő kráterbelsőkről természetesen ne keressünk felvételeket.)

Frey Sándor
(Kép: NASA / GSFC / Arizona State University) (Kép: NASA / GSFC / Arizona State University)
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Hold, interaktív térkép, pólus, Lunar Reconnaissance Orbiter űrszonda
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-03-25 07:01:44
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü