Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Két férfi és egy nő űrhajós kedden késő délután indul útnak Kína északnyugati űrközpontjából a Sencsou-10 űrhajóval - jelentették be hétfőn a csiu - Csillagászat magazin
részletek »

Kedden indítják a Sencsou-10 kínai űrhajót

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Kedden indítják a Sencsou-10 kínai űrhajót
Kedden indítják a Sencsou-10 kínai űrhajót
A kép illusztráció
Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Két férfi és egy nő űrhajós kedden késő délután indul útnak Kína északnyugati űrközpontjából a Sencsou-10 űrhajóval - jelentették be hétfőn a csiucsuani bázison.
A nő űrhajós, Vang Ja-ping százados jelöltje volt a Sencsou-9-es legénységének is tavaly, de akkor - kínai első nő űrhajósaként - végül a vele nagyjából egyidős, 1978-as születésű Liu Jang repült.

Az űrhajó 15 napon át tartózkodik majd az űrben, és két dokkolási manővert fog végrehajtani a Föld körül keringő Tienkung-1 kísérleti űrállomásmodullal. Az egyik - hasonlóan a korábbi misszióhoz - egy automatikus, a másik kézi összekapcsolódás lesz.

A legénység egészségügyi és műszaki vizsgálatokat, kísérleteket fog végezni, továbbá az űrállomásmodulról élő előadás keretében mutatják be közép- és általános iskolásoknak a súlytalanság körülményeit. A világűr és a tudomány iránti érdeklődés felkeltését célzó tanórát Vang Ja-ping tartja majd.
Hirdetés

Mint elhangzott, a Tienkung-1 (Mennyei Palota) stabil állapotban várja az űrhajósokat, és kész a dokkolásra. A Földön ugyancsak minden készen áll a keddi útra bocsátáshoz, köztük a Sencsou-10 hordozórakétája, a Hosszú Menetelés-2F korszerűsített változata.

A kínai űrprogram szóvivője, Vu Ping szintén hétfőn jelentette be, hogy szeptemberben Peking ad majd otthont egy, az ENSZ Világűrirodájával (UNOOSA) közösen rendezett nemzetközi konferenciának, az embereket űrbe juttató űrprogramok tapasztalatairól.

Az alkalom egyben az e területen történő együttműködést kívánja elősegíteni - hangoztatta Vu, s kiemelte, hogy a kínai programban több ország is közreműködik. Hozzátette, országa a jövőben ezt csak fokozni kívánja, nemcsak az űrállomás megépítésének és működtetésének időszakában, hanem a tapasztalatok - főleg a fejlődő országokkal történő - megosztásával is.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Sencsou-10, kínai űrhajó, világűr
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-06-11 08:24:45
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü