Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Két és félmillió fekete lyukat térképezett fel az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) elnevezésű, széles látószögű infravörös sugárzást felmérő - Csillagászat magazin
részletek »

Két és félmillió fekete lyukat térképezett fel a NASA csillagászati műholdja

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Két és félmillió fekete lyukat térképezett fel a NASA csillagászati műholdja
Két és félmillió fekete lyukat térképezett fel a NASA csillagászati műholdja
Két és félmillió fekete lyukat térképezett fel az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) elnevezésű, széles látószögű infravörös sugárzást felmérő csillagászati műholdja.
A szerkezet 2009 decembere és 2011 februárja között gyűjtötte az adatokat, kétszer "szkennelte" a teljes égboltot infravörös fényben, felvételek millióit készítve. A megfigyelések adatait közzétették, lehetővé téve az asztronómusok számára a szabad kutatásokat és felfedezéseket - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon (http://phys.org.265481293) és a Space.com hírei között (http://www.space.com/17359-black-holes-millions-found-nasa-space-telescope.html).

"A csillagászati műhold 2,5 millió aktív fekete lyukat talált, a legtávolabbi tízmilliárd fényévnyire van" - közölte Daniel Stern, a NASA bolygókutató részlege, a Jet Propulsion Laboratory csillagásza.
Hirdetés

Mint hozzátette, ezeknek az objektumoknak a kétharmadát korábban sohasem észlelték, mivel a látható fény számára áthatolhatatlanul vastag porfüggöny mögött rejtőzködnek. A fekete lyukak azonban felhevítik a port, miközben "behabzsolják", és a "táplálkozásuk" során képződő infravörös sugárzást észleli a WISE csillagászati műhold.

"A WISE könnyűszerrel megtalálja a fekete lyukakat, a NASA röntgencsillagászati műholdja, a júniusban felbocsátott NuSTAR (Nuclear SpectroscopicTelescope Array) segítségével pedig többet megtudhatunk arról, hogy miképp alakulnak és növekednek a fekete lyukak" - magyarázta Stern.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - NASA, műhold, fekete lyuk, csillagászat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-08-30 22:46:37
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü