Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: Két orosz űrhajós, Fjodor Jurcsihin és Alekszandr Miszurkin pénteken a világűrbe kilépve megkezdte a kábelfektetést a Nemzetközi Űrállomás (ISS) vár - Csillagászat magazin
részletek »

Két orosz űrhajós megkezdte a kábelfektetést az ISS új laboratóriumához

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Két orosz űrhajós megkezdte a kábelfektetést az ISS új laboratóriumához
Két orosz űrhajós megkezdte a kábelfektetést az ISS új laboratóriumához
Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: Két orosz űrhajós, Fjodor Jurcsihin és Alekszandr Miszurkin pénteken a világűrbe kilépve megkezdte a kábelfektetést a Nemzetközi Űrállomás (ISS) várhatóan decemberben megérkező új laboratóriumához
Jurcsihin és Miszurkin fedélzeti mérnök űrsétája összesen 6 óráig és 38 percig tart majd. A művelet közép-európai idő szerint 23 óra 9 perckor ér majd véget.

A két orosz űrhajós egy hónappal azután kezdte meg a műveletet, hogy az űrállomás legénységének egy olasz tagja kis híján megfulladt, amikor az űrséta során víz szivárgott a sisakjába. Luca Parmitanóval ellentétben, aki a NASA űrruháját viselte, Jurcsikin és Miszurkin az orosz Orlan-MK típusú felszerelést használja.
Hirdetés

A NASA még mindig vizsgálja a múlt hónapban bekövetkezett baleset okát. Az amerikai űrhivatal szakértőinek gyanúja szerint a létfenntartó hátizsákban léphetett fel meghibásodás.

A Roszkoszmosz orosz űrügynökség azt tervezi, hogy még az év vége előtt felbocsátja az új, többfunkciós űrlaboratóriumot. A jelenlegi a harmadik a 2013-ra tervezett hat orosz űrséta közül. A következő a jövő hétre várható.

Alekszandr Miszurkin fedélzeti mérnök másodszor vesz részt űrsétán, Fjodor Jurcsihin pedig a mostani kábelfektetést megelőzően már hatszor lépett ki űrjárművekből, és összesen 37 órát töltött a nyílt világűrben.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - NASA, Nemzetközi Űrállomás, kábelfektetés, új laboratórium
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-08-18 07:27:26
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü