Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kietlen és \"rücskös\" a Hold \"sötét\" oldala, amelyet az év eleje óta égi kísérőnk körül keringő szondapáros, a GRAIL-ikrek kaptak lencsevégre. - Csillagászat magazin
részletek »

Kietlen és rücskös a Hold sötét oldala

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Kietlen és rücskös a Hold sötét oldala
Kietlen és rücskös a Hold sötét oldala
Kietlen és "rücskös" a Hold "sötét" oldala
Kietlen és "rücskös" a Hold "sötét" oldala, amelyet az év eleje óta égi kísérőnk körül keringő szondapáros, a GRAIL-ikrek kaptak lencsevégre.
A NASA 496 millió dolláros összköltségű projektje keretében a GRAIL-űrszondák (Gravity Recovery and Interior Laboratory) a Hold gravitációs terét és belső szerkezetét kutatják. A 30 másodperces videót a két műholdon oktatási céllal elhelyezett MoonKAM kamerával készítették - olvasható a SPACE.com (http://www.space.com) tudományos hírportálon.

"Kitűnő a felvétel minősége" - hangoztatta Maria Zuber, a GRAIL-projekt vezető kutatója. A GRAIL-ikrek megmutatták a Hold "túlsó felét", amelyet eddig csak az űrszondák, valamint az Apolló-program asztronautái láthatták. A videó megmutatja a Keleti-tengert, a 900 kilométer széles Mare Orientále-t, amely a kép alsó harmadában látható. Tőle balra, a felvétel közepe táján látható a 149 kilométer átmérőjű Drygalski-kráter, amelynek középpontjában egy csillag alakú képződmény van

A MoonKAM-projekt, amelyet Sally Ride, az első amerikai női asztronauta kezdeményezett, diákok ezreinek nyújt lehetőséget arra, hogy megjelöljék, mely képződményeket fényképezzék le számukra tanulmányozás céljából a GRAIL-szondák. "Eddig 2500 iskola kapcsolódott be a programba. Reményeim szerint a projekt nagyon sok diák érdeklődését kelti fel a tudomány és a mérnöki pálya iránt" - hangsúlyozta Sally Ride, hozzátéve, hogy a diákok "megrendelésére" az első felvételek március közepén készülnek majd.
- MTI -
Hirdetés
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Hold, NASA, GRAIL-űrszondák
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-02-02 18:39:00
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü