Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Egy houstoni cég az érvényben lévő korlátozások megkerülésével kínai kísérletet visz az ISS-re – először az űrállomás történetében. - Csillagászat magazin
részletek »

Kína beteszi a lábát az ISS-re

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Kína beteszi a lábát az ISS-re
Kína beteszi a lábát az ISS-re
Egy houstoni cég az érvényben lévő korlátozások megkerülésével kínai kísérletet visz az ISS-re – először az űrállomás történetében.
A NanoRacks cég még július végén írt alá szerződést arról, hogy jövőre felvisznek egy kínai biológiai kísérletet a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A sok évtizedes múltra visszatekintő, Kínával és a kínai kommunista rendszerrel szembeni általános gyanakvás miatt a Kongresszus 2011-ben kategorikusan megtiltotta a NASA-nak a bárminemű együttműködést az ázsiai országgal. A mostani, a NASA jóváhagyásával folytatott tárgyalások eredményeképpen létrejött szerződés az első lépés lehet a helyzet megváltoztatása irányba.

A Pekingi Műszaki Tudományi Intézet 200 000 dollárt fizet a NanoRacksnek a Teng Jü-lin (Deng Yulin) professzor vezetésével működő csoport kísérletének elvégzéséért. Ezért az árért a NanoRacks a SpaceX Dragon teherűrhajójával az ISS-re szállítja a kísérletet, az ISS amerikai kutatómoduljában a NanoRacks birtokában lévő laboratóriumi egységben végrehajtja azt, majd az eredményeket átadja a kínai tudósoknak.
Hirdetés

Az ügynek sokkal fontosabbak a politikai, mint a tudományos vonatkozásai. A 2011-es tiltást egy törvénymódosítás formájában Frank Wolf republikánus képviselő eszközölte ki, és az nemcsak a NASA-ra, hanem mindenfajta tudományos együttműködésre vonatkozik. Charles Bolden, a NASA főigazgatója nyilvánosan is hangot adott ellenérzésének, azt követelve, hogy legalább azt engedjék meg a NASA-nak, hogy tárgyaljanak a kínai illetékesekkel. Most megfigyelők arra kíváncsiak, hogy a Kongresszusban a republikánusok megpróbálják-e elgáncsolni a NanoRack szerződését. Mindenesetre John Culberson, aki Wolf utóda a NASA-t is felügyelő kongresszusi bizottság elnöki székében, bejelentette, hogy részleteiben is meg kívánja ismerni a szerződést. Ugyanakkor megfigyelők úgy látják, hogy a szerződés nem tartalmazza kritikus technológiák átadását, ezért nem kifogásolható.

Leroy Chiao kínai származású amerikai űrhajós, az ISS korábbi parancsnoka (aki 1997-ben egy rendezvényen Magyarországon is előadást tartott) szimbolikus jelentőségűnek nevezte, hogy a megállapodás révén az Egyesült Államok Kínával karöltve végez tudományos kutatást a világűrben.

Magában a végrehajtandó kísérletben a kínai tudósok egyébként azt fogják vizsgálni, milyen változások következnek be a DNS-ben az űrbeli sugárzási környezet hatására, és azok milyen ütemben történnek. Ha a változások túl gyorsak, akkor az veszélyt jelent a hosszú időtartamú, Föld körüli küldetéseket végrehajtó űrhajósok számára.

Both Előd
Ha az amerikai belpolitika nem gáncsolja el a szerződést, akkor jövőre az ISS amerikai kutatómoduljában a NanoRacks cég végrehajthatja az ISS történetének első kínai tudományos kísérletét. (Kép: NASA)
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - ISS, Nemzetközi Űrállomás, Kína
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-09-18 18:22:11
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü