Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Fengjün-2G a kínai geostacionárius meteorológiai műholdak sorozatának legújabb darabja. - Csillagászat magazin
részletek »

Kínai start az év utolsó napján

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Kínai start az év utolsó napján
Kínai start az év utolsó napján
A Fengjün-2G a kínai geostacionárius meteorológiai műholdak sorozatának legújabb darabja.
A startra 2014. december 31-én, magyar idő szerint 2:02-kor került sor Hszicsangból (Xichang), egy Hosszú Menetelés-3A hordozórakétával. A Fengjün-2G (Fengyun-2G, más számozással Fengyun-2-08, röviden FY-2-08) nevének jelentése szél és felhő, ami egyértelműen utal az űreszköz céljára. A Fengjün-2 sorozattal biztosítja Kína az operatív időjárás-előrejelzési munkához szükséges műholdas megfigyelési adatokat. Az ilyen típusú holdak geostacionárius pályára kerülnek. A sorozat 1997-ben, a FY-2A (FY-2-01) startjával indult. Ez a mostani a 8-as sorszáma ellenére a hetedik darab - a 4-es számú nyilván babonaságból maradt ki közülük.

A Fengjün-2 műholdak közül jelenleg három (a 2006-ban indított FY-2D, a 2008-as FY-2E és a legutóbbi, 2012-es FY-2F) működőképes. A most felbocsátott új űreszköz a Fengjün-2D feladatát veszi majd át, a 86,5° keleti hosszúságnál levő pozícióban állomásozva. Nemrég volt olvasható a hír, hogy a kínaiak sikeresen eltávolították a zsúfolt és értékes geostacionárius pálya környezetéből, majd végleg kikapcsolták a 2004-től 2009-ig szolgált Fengjün-2C meteorológiai holdjukat.
Hirdetés

A Fengjün-2G starttömege 1380 kg, felszereltsége megegyezik a 2012-ben indított társáéval. Teste 4,5 m hosszú, alakja hengeres, 2,1 m-es átmérővel. Térbeli irányítottságát a hossztengelye körül percenként 100-as fordulatszámú forgatással stabilizálják majd. Névleges élettartama 4 év, de közvetlen elődei ezt túlteljesítették. A felhőzetet vizsgáló, a látható és infravörös tartományban öt sávban érzékeny kamerák és érzékelők (Stretched Visible and Infrared Spin Scan Radiometer, S-VIISR) mellett az űridőjárást figyelő, a napkitöréseket röntgentartományban detektáló műszereket is elhelyeztek a fedélzetén. A Földnek a látómezejébe eső teljes féltekéjéről rendszeres időközönként (félóránként) készített képeinek felbontása a látható tartományban 1,25 km, infravörösben 5 km. A kínai meteorológiai szolgálat a Fengjün időjárási műholdak adatait nyilvánosan is elérhetővé teszi.

Akik a statisztikákat szeretik, értékelni fogják, hogy az indítási táblázatok alapján úgy tűnik: 1957, az űrtevékenység kezdete óta korábban még sohasem kíséreltek meg űrindítást december 31-én (a startidőpontot világidőben számítva). A Fengjün-2G tehát az első űreszköz, amely az adott év legutolsó napján állt pályára.

Frey Sándor
A Fengjün-2G indítása volt 2014-ben az utolsó, az összes felbocsátó országot tekintve a kilencvenedik űrstart. Ezek közül kettő végződött teljes, másik kettő részleges kudarccal. Kínából 16 alkalommal indult űreszköz, mind sikerrel. (Kép: Xinhua / Liu Chan)
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Kína, Fengjün-2G, meteorológiai műhold
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-01-02 19:58:55
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü