Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kinyitották az Albert Einsteinről elnevezett teherűrhajó átjáróját kedden - jelentette internetes oldalán a RIA Novosztyi hírügynökség az Európai Űrügynökségre (ESA) hivatkozva. Az űrhajó má - Csillagászat magazin
részletek »

Kinyitották az Albert Einstein teherűrhajó átjáróját

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Kinyitották az Albert Einstein teherűrhajó átjáróját
Kinyitották az Albert Einstein teherűrhajó átjáróját
Kinyitották az Albert Einsteinről elnevezett teherűrhajó átjáróját kedden - jelentette internetes oldalán a RIA Novosztyi hírügynökség az Európai Űrügynökségre (ESA) hivatkozva. Az űrhajó már múlt szombaton kapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).
A közlés szerint Luca Parmitano olasz űrhajós a teherszállítón olyan berendezéseket helyez el, amelyek több órán át tisztítják a benti levegőt, miután egyes aggodalmak szerint a szállítmány útközben szennyeződhetett. A levegőből mintákat is vesznek.

Korábban az ESA arról számolt be, hogy a teherűrhajó átjáróját az orosz Roszkozmosz és a NASA amerikai űrhivatal szakértői között kialakult vita miatt nem nyitották ki. Számos tömegtájékoztatási eszköz arról írt, hogy penészgombákkal, illetve baktériumokkal szennyezett a szállítmány, ami miatt a Moszkva környéki Koroljovban lévő irányító központ nem adott engedélyt a teherűrhajó és a ISS közötti átjáró megnyitására.
Hirdetés

A sajtó előzőleg ugyancsak hírt adott arról, hogy az átjáró megnyitása több napig késhet, mert az orosz és a külföldi szakértők még nem találták meg a végső megoldást az átjáró kinyitására, a szennyezett teheráru megtisztítására.

Az Albert Einsteinről elnevezett - negyedik - ATV automata teherűrhajót június 5-én egy Ariane 5 típusú hordozórakéta segítségével indították a Francia Guyanában található kourou-i űrközpontból. A 20 tonnás űrhajó 6,6 tonnányi hasznos terhet vitt, amelyben egyebek között élelmiszer, ivóvíz, posta és üzemanyag van a Föld körüli pályán keringő űrállomás hat lakója számára. Ez volt eddig a legnagyobb európai szállítmány az ISS-re.

A Nemzetközi Űrállomáson Fjodor Jurcsihin, Alekszandr Miszurkin és Pavel Vinogradov orosz, Luca Parmitano olasz, valamint Karen Nyberg és Christopher Cassidy amerikai űrhajósok teljesítenek szolgálatot.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Albert Einstein teherűrhajó, ajtó, kinyitották, NASA, űrkutatás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-06-19 08:28:20
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü