Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Hubble látványos képén egy hatalmas spirálgalaxis, amelynek „rendjét” egy közeli kisebb galaxis zavarta meg. - Csillagászat magazin
részletek »

Kölcsönható galaxisóriás

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Kölcsönható galaxisóriás
Kölcsönható galaxisóriás
A Hubble látványos képén egy hatalmas spirálgalaxis, amelynek „rendjét” egy közeli kisebb galaxis zavarta meg.
Az alábbi kép alapjául szolgáló felvételek a Hubble-űrtávcső WFPC-2 (Wide Field Planetary Camera-2) műszerével készültek. Rajta a domináns alakzat az NGC 6872 katalógusszámú spirálgalaxis, amely a déli égboltom, a Páva (Pavo) csillagkép irányában látszik. Tőlünk mért távolsága mintegy 300 millió fényév, vagyis 300 millió év alatt jutott el hozzánk a távcsővel most felfogott fénye.

A galaxis, főleg a balra fent látható kiterjedt spirálkar furcsa alakját egy a közelébe került kisebb csillagváros, a képen jobbra fent megfigyelhető IC 4970 galaxis hatása okozza. A spirálkarban élénk csillagkeletkezésre utaló jelek is mutatkoznak, a kép (hamis) színezésével ezek a régiók kékek. Az IC 4970 csillagászati időskálán mérve "nemrég", nagyjából 130 millió évvel korábban áthaladhatott a spirálkaron. A csillagászok mérései szerint az NGC 6872 általában viszonylag szegény csillagközi hidrogénben. Így ha a kölcsönható szomszédja nem lenne, a most látható csillagkeletkezéshez sem állna rendelkezésére elegendő gáz.
Hirdetés

Az NGC 6872 érdekessége, hogy átmérőjét tekintve a második legnagyobb ismert spirálgalaxis. Egyik szélétől a másikig több mint félmillió fényévnyi kiterjedésű. (Nála csak az NGC 262 a nagyobb, a maga hihetetlenül hangzó 1,3 millió fényéves méretével.) Összehasonlításul érdemes megemlíteni, hogy a mi Tejútrendszerünk a képen látható nagy galaxisnál mintegy ötször kisebb.

Frey Sándor
(Kép: ESA / NASA) (Kép: ESA / NASA)
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Hubble, galaxisóriás, kép
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-10-12 18:59:44
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü