Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Leállították az orosz Proton típusú hordozórakéták fellövését, amíg véget nem ér a keddi baleset okainak kivizsgálása - közölte pénteken Dmitrij Rog - Csillagászat magazin
részletek »

Leállították az orosz Proton-rakéták fellövését

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Leállították az orosz Proton-rakéták fellövését
Leállították az orosz Proton-rakéták fellövését
A kép illusztráció
Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Leállították az orosz Proton típusú hordozórakéták fellövését, amíg véget nem ér a keddi baleset okainak kivizsgálása - közölte pénteken Dmitrij Rogozin űrkutatásért és űriparért felelős orosz miniszterelnök-helyettes.
Az eddigi adatok szerint a kazahsztáni Bajkonur űrkikötőből a tervezettnél négy tizedmásodperccel hamarabb indult el a Proton-M hordozórakéta, amikor a hajtóművek még nem működtek teljesen - mondta a kormányzati bizottság ülését követően Vlagyimir Popovkin, a Roszkozmosz vezetője. A telemetrikus információkat már a baleset napján értelmezték, és azok azt mutatták, hogy a rakéta első fokozatának égéskamrájában a kellő 150 helyett 90 atmoszféra volt a nyomás - számolt be a vizsgálat eddigi megállapításairól az orosz űrkutatási hivatal vezetője.

A három Glonaszsz navigációs műholdat szállító orosz hordozórakéta a keddi fellövést követő 32. másodpercben felrobbant, majd lezuhant. Vele együtt megsemmisültek a műholdak is. A kárt több mint 4 milliárd rubelre (körülbelül 27 milliárd forintra) becsülik.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő kedden arra utasította Dmitrij Rogozint, hogy állítsa össze azok listáját, akiket felelősség terhel a kazahsztáni Bajkonurban fellőtt hordozórakéta felrobbanásáért. Hozzátette, hogy a Roszkozmosz vezetését is látni akarja közöttük.
Hirdetés

Rogozin, az űrkutatásért és űriparért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes a pénteki tanácskozást követően azt is bejelentette, hogy az űripar szerkezeti átalakítására létrehozott kormányzati bizottság október végére leteszi javaslatát a kormány asztalára.

Legutóbb tavaly augusztusban végződött kudarccal egy orosz és egy indonéz műhold felbocsátása az orosz Proton-M hordozórakétával. Akkor a Briz-M és a két műhold levált ugyan a hordozórakétáról, a gyorsító fokozat hajtóművei azonban idő előtt leálltak.

A mostani baleset miatt a decemberre tervezettnél előbbre kell hozni a Glomaszsz orosz helymeghatározó rendszer további műholdjainak fellövését.

Vlagyimir Popovkin, a Roszkozmosz vezetője ugyanakkor bejelentette, hogy a Proton-M kudarca miatt nem halasztják el a Nemzetközi Űrállomás laboratórium-moduljának feljuttatását hasonló típusú hordozórakétával. Azt mondta, hogy decemberig mindent tisztáznak, az a lényeg, hogy a modul elkészüljön addigra.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Oroszország, Proton-rakéták, fellövés, leállítás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-07-06 09:12:26
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü