Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A tavaly augusztusi amerikai napfogyatkozáskor ismét megfigyelték, hogy a kontinensen átsuhanó árnyék hullámokat keltett a Föld felsőlégkörében. - Csillagászat magazin
részletek »

Lökéshullámok az ionoszférában

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Lökéshullámok az ionoszférában
Lökéshullámok az ionoszférában
Kép: NASA / Aubrey Gemignani
A tavaly augusztusi amerikai napfogyatkozáskor ismét megfigyelték, hogy a kontinensen átsuhanó árnyék hullámokat keltett a Föld felsőlégkörében.
A kutatók már az 1970-es évek óta sejtették, hogy a Hold Földre vetülő árnyéka, amely teljes napfogyatkozás idején szuperszonikus sebességgel száguld végig a Föld felszínének keskeny sávján, hullámokat kelthet az ionoszférában, vagyis a felsőlégkörnek abban a tartományában, ahol jelentős az elektromosan töltött részecskék koncentrációja. Feltevésüket azonban sokáig nem sikerült bizonyítani.

Feltételezték, hogy a Hold árnyéka hullámokat kelt, mert a levegő hirtelen lehűl azokon a területeken, ahová az árnyék esik. A gyorsan mozgó árnyék nyomában, elhaladását követően visszamelegszik a levegő. Úgy gondolták, hogy a hőmérséklet hirtelen változása abban a magasságban kelt kimutatható hullámokat, ahol az ózonréteg és a vízpára jó hatásfokkal alakítja a Nap ibolyántúli sugárzását hővé. A tavaly augusztusi teljes fogyatkozás jó lehetőséget kínált a feltevés ellenőrzésére, amire Shun-Rong Zhang vezetésével a Massachusettsi Műszaki Egyetem Haystack Obszervatóriumának munkatársai vállalkoztak.

Zhang és munkatársai egész Észak-Amerikára kiterjedően mintegy 2000 érzékelőből álló hálózatot építettek ki, amelyek a navigációs (GNSS) műholdak jeleit vették.
Az állomásokat nemcsak a teljes fogyatkozás keskeny sávjában, hanem a fogyatkozással érintett (félárnyékos) terület egészére kiterjedően helyezték el, az Egyesült Államok szárazföldi területén (ez a teljes fogyatkozás sávjának csak kis szakasza volt, a fogyatkozás többi része azonban óceánok területén haladt). A szenzorok adatait elemezve a kutatók meghatározták az egyes szenzorok és a közepes magasságú Föld körüli pályán (MEO, medium Earth orbit), azaz kb. 20 ezer km magasságban keringő műholdak közötti levegőoszlop teljes elektrontartalmát (TEC, total electron content), illetve a TEC változásait, amelyek az ionoszféra finom zavarait jelzik.

Az adatokban olyan lökéshullámokra utaló nyomokat kerestek, amilyenek a vízben haladó hajók mellett (orrhullám), illetve mögött (farhullám) kialakulnak. A hullámok mindkét típusát sikerült kimutatniuk. Azt is megállapították, hogy a hullámok nagyméretűek, kiterjedésük a földrajzi szélesség és hosszúság irányában egyaránt meghaladja a 10-10 fokot. A hullámok a totalitás mozgásával együtt mozogtak, hullámhosszuk 300-400 km volt, sebességük kb. 280 m/s (1000 km/h). A hullámok 1 óra hosszat megmaradtak. A hullámok a légkör alsóbb rétegeiben alakulnak ki, onnan terjednek felfelé, az ionoszféra irányában. Hangsúlyozzák, hogy a hullámok semmiféle veszélyt sem jelentenek, létezésük kimutatása pusztán tudományos érdekesség.

A jelenséget már a 2009. július 22-i teljes napfogyatkozáskor is kimutatták, elsősorban Tajvanon és Japánban végzett megfigyelésekkel, de ott a teljesség sávja váltakozva haladt tengerek és szárazföldek fölött. A 2017-es megfigyelést végző kutatók fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy most a teljesség sávjának hosszú szakasza homogén szárazföldi terület fölött haladt. A 2009-es megfigyelések során a hullámok 360 km/h körüli haladási sebességét mérték. A fejhullámok és a farhullámok beérkezési ideje között mintegy 30 perc időkülönbséget mértek, ami - a jelenséget a hajók keltette hullámokkal összehasonlítva - annak felel meg, mintha egy 1700 km hosszú hajó száguldott volna végig a légkörben a fogyatkozás sávja mentén.

Both Előd
Hirdetés
Különböző űreszközök felvételei a 2017. augusztus 21-i napfogyatkozásról, köztük a Földet figyelő műholdak felvételei az árnyék mozgásáról. (Forrás: NOAA / NASA, YouTube)
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - ionoszféra, lökéshullámok, napfogyatkozás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2018-01-19 14:01:00
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü