Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: A szakértők még nem adták fel a kínai holdjáró, a Jáde nyúl meggyógyítását, miután a második holdi éjszaka idejére hibernált járművet sikeresen - Csillagászat magazin
részletek »

Magához tért mesterséges álmából a kínai holdjáró, de még kérdéses a felépülése

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Magához tért mesterséges álmából a kínai holdjáró, de még kérdéses a felépülése
Magához tért mesterséges álmából a kínai holdjáró, de még kérdéses a felépülése
Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: A szakértők még nem adták fel a kínai holdjáró, a Jáde nyúl "meggyógyítását", miután a második holdi éjszaka idejére hibernált járművet sikeresen "felébresztették" - jelentette a kínai média csütörtökön.
A kínai nevén Jütu rover meghibásodásáról közvetlenül a most véget ért kéthetes holdi éjszaka kezdete, január 25-e előtt adtak ki közleményt, de részletesen nem közölték, mi a meghibásodás lényege, illetve oka. A holdjárót a fél földi hónapon át tartó sötétségre és rendkívüli hideg időszakra tehát átmenetileg hibás állapotban iktatták ki.

A kínai holdprogram szóvivője most úgy nyilatkozott, hogy a Jütu "visszatért az életbe", eszerint megnőtt az esélye annak, hogy megjavítsák; a műszaki vezérlésével kapcsolatos problémák elhárításán a szakemberek tovább dolgoznak.
Hirdetés

A 140 kilogrammos, hatkerekű kutatóberendezést a Csang'o-3 űrszonda szállította a Holdra tavaly december közepén, s másnap már ki is gördült a Hold felszínére. Eredetileg három hónaposra tervezett küldetése során a felszín alatti geológiai alakzatokat térképezné fel, továbbá a kőzetek és a talaj kémiai összetételének vizsgálata a feladata. Tudományos vizsgálataihoz radarja, panorámakamerája, röntgenkészüléke és infravörös képalkotó berendezése van.

A kínai médiában korábban már arról cikkeztek, hogy a világ eddigi, csaknem 130 holdszondákkal összefüggő kísérletének eredményessége 51 százalékosnak mondható, s több amerikai, japán és indiai próbálkozás is kudarccal végződött. Ez azt sejtette, hogy a közvéleményt igyekeznek felkészíteni a kínai részsiker elfogadására, a közkedvelt Jütu elvesztésére.

A volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után Kína a harmadik ország, amely sikeres, sima leszállást hajtott végre a Holdon, csaknem negyven éve nem történt hasonló esemény.

A Csang'o-3 küldetése az egyszerre tudományos, nemzetgazdasági és nemzetvédelmi célokat szolgáló kínai Hold-program második szakaszának része. A jövőben a program szerint még 2017 előtt Holdról származó mintákat gyűjtenek be és hoznak a Földre. Kína 2020-ra saját űrállomás megnyitását tervezi, majd 2024 körül mindezt követné kínai űrhajós Holdra szállása.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - kínai holdjáró, Jütu, holdprogram
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-02-14 08:08:46
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü