Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az emberes Mars-utazás nehézségeit bemutató videósorozat kozmikus sugárzás hatásairól szóló részében magyar űrműszer szerepel. - Csillagászat magazin
részletek »

Magyar dózismérő a NASA kisfilmjében

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Magyar dózismérő a NASA kisfilmjében
Magyar dózismérő a NASA kisfilmjében
Az emberes Mars-utazás nehézségeit bemutató videósorozat kozmikus sugárzás hatásairól szóló részében magyar űrműszer szerepel.
A videóban a NASA az MTA Energiatudományi Kutatóközpontban a BL-Electronics Kft-vel együttműködésben fejlesztett TRITEL háromtengelyű dózismérő rendszerrel szemlélteti a Nemzetközi Űrállomáson végzett sugárdozimetriai célú méréseket.

A kisfilmben a NASA űrbéli sugárzásokat mérő laboratóriumának (NASA Space Radiation Laboratory, NSRL) munkatársai a kozmikus sugárzás elleni védelmet a Mars-utazás során felmerülő legnagyobb kihívásként említik. Bolygóközi útjuk során, valamint a Mars felszínén az űrhajósokat nem védi meg a kozmikus sugárzástól a Föld mágneses tere, így a közel három évig tartó küldetés számukra jelentős hosszú távú egészségügyi kockázatot jelenthet, úgy mint DNS-sérülések, kognitív képességek csökkenése, hosszú távú szív- és érrendszeri problémák, valamint rosszindulatú daganatok esetleges kialakulásának veszélye évekkel a Földre való visszatérést követően.

A kockázatok csökkentése érdekében a kutatók azon dolgoznak, hogy a jövő űreszközeinek árnyékolását optimalizálják, valamint a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén új detektorokkal méréseket végeznek annak érdekében, hogy ezzel is bővítsék a kozmikus sugárzással kapcsolatos ismereteinket. Példaként a film készítői a magyar fejlesztésű TRITEL-RS berendezést mutatják, amint éppen Alekszandr Miszurkin űrhajós használja a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensében.

A TRITEL-RS kísérlet a moszkvai Orvosbiológiai Problémák Intézetével (IMBP) történt együttműködés keretében valósul meg. A dózismérő rendszer fejlesztése és megépítése a Magyar Űrkutatási Iroda támogatásával, valamint intézeti forrásból valósult meg.

Hirn Attila
MTA Energiatudományi Kutatóközpont
Hirdetés
(Videó: NASA)
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - NASA, dózismérő, Magyar, kisfilm
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-10-23 10:11:30
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü