Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A feltételezések szerint évmilliárdokkal ezelőtt a Marson meleg, csapadékos éghajlat uralkodott, amerikai és francia kutatók legújabb tanulmányukban viszont arra a következtetésre jutottak, - Csillagászat magazin
részletek »

Már a korai Mars is barátságtalan hely volt

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Már a korai Mars is barátságtalan hely volt
Már a korai Mars is barátságtalan hely volt
A feltételezések szerint évmilliárdokkal ezelőtt a Marson meleg, csapadékos éghajlat uralkodott, amerikai és francia kutatók legújabb tanulmányukban viszont arra a következtetésre jutottak, hogy a vörös bolygó már "ifjúkorában" is egy zord, barátságtalan hely volt, ahol gyakoriak voltak a vulkánkitörések.
A tanulmány a Nature Geoscience legújabb számában látott napvilágot.

A vörös bolygón észlelt agyagásványok alapján a kutatók korábban arra a következtetésre jutottak, hogy azok 3,7 milliárd évvel ezelőtti képződésében a Marson lévő folyékony víz játszott szerepet. Ez viszont azt jelentette, hogy a korai Mars meleg, csapadékos hely volt, amely akár bizonyos életformáknak is biztosította a létfeltételeket - olvasható a PhysOrg (http://phys.org.266420842.html) tudományos hírportálon.

Francia és amerikai kutatók Alain Meunier-vel, a Poitiers-i Egyetem tudósával az élen agyagásványokat vizsgáltak a Francia Polinéziához tartozó Mururoa-atollon. Ezek hasonlatosak a marsiakhoz, és a jelek szerint magmás kőzetek földpátjainak bomlása során keletkeztek. Hasonló folyamatok játszódtak le a Föld más vidékein is, például a Paraná-folyó medencéjében, Brazíliában.
Hirdetés

"A kristályosodáshoz vízre van szüksége az agyagnak, de nem feltétlenül folyékony vízre. Ez azt jelenti, hogy akár közvetlenül magmából is kristályosodhatott" - hangsúlyozta Alain Meunier, hozzátéve: ily módon az agyagkristályok nem feltétlenül jelentik azt, hogy a Marson valaha is lehetett élet.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Mars, űrkutatás, éghajlat, feltételezés, csillagászat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-09-12 09:12:31
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü