Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A NASA Mars körüli új űrszondája hivatalosan is megkezdte egyelőre egy évig tartó kutatóprogramját. - Csillagászat magazin
részletek »

Már mér a MAVEN

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Már mér a MAVEN
Már mér a MAVEN
A NASA Mars körüli új űrszondája hivatalosan is megkezdte egyelőre egy évig tartó kutatóprogramját.
A 671 millió dolláros MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) 2013 novemberében startolt, és tíz hónapos utazás után állt pályára a vörös bolygó körül. Fő feladata, hogy a bolygó légkörét vizsgálva kiderítse annak a feltételezett ősi klímaváltozásnak az okát, aminek következtében mára felszíni víz nélkül, ritka légkörrel, az élet fenntartására alkalmatlan állapotban maradt a Mars.

A MAVEN programjának ezt a jelentős mérföldkövét a kilencféle fedélzeti műszer két hónapon át tartó beüzemelése, kalibrációja előzte meg. Eközben a szeptember 21-én elért Mars körüli pálya magasságát is csökkentették. Most a felszín feleti magassága a pályája mentén 150 km és 6000 km között változik. A tudományos program formális kezdete előtt már végzett méréseket a MAVEN, sőt épp időben érkezett, hogy tanúja legyen a C/2013 A1 (Siding Spring) üstökös Mars melletti elrepülésének. Vizsgálta a légkör felső részében a belépő nagy mennyiségű üstököspor okozta változásokat. Meglepő módon a vártnál sokkal több fémion jelenlétét mutatták ki.
Hirdetés

A tudományos megfigyeléssorozat egyelőre egy éven át tart, bár ami az üzemanyagot illeti, az akár egy évtizedre is kitarthat a fedélzeten. Az elsődleges küldetés egy éve alatt öt alkalommal tervezik, hogy az űrszondát még mélyebbre irányítják a Mars légkörébe. Ekkor a felszín feletti magassága egészen 125 km-ig csökken. A kutatás mellett a MAVEN másik feladata, hogy a Mars felszínén dolgozó űreszközök és a Föld rádiókapcsolatában közvetítő szerepet játsszon. A Curiosity roverrel november 6-án már sikeres tesztet is végeztek. A MAVEN fő feladata a tudományos munka, de előfordulhat, hogy 2016-tól a NASA nagyobb mértékben veszi igénybe, mint Mars körüli adatátjátszó állomást.

Frey Sándor
(Fantáziakép: NASA / GSFC) (Fantáziakép: NASA / GSFC)
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - MAVEN, Mars, űrszonda
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-11-30 19:44:34
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü