Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A hét elején nagy várakozás előzte meg a NASA beharangozott sajtótájékoztatóját a „Mars rejtélyének” megoldásáról. - Csillagászat magazin
részletek »

Marsi vízfolyások

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Marsi vízfolyások
Marsi vízfolyások
A hét elején nagy várakozás előzte meg a NASA beharangozott sajtótájékoztatóját a „Mars rejtélyének” megoldásáról.
A tudomány persze a legtöbb esetben nem úgy működik, hogy a rejtélyeket egycsapásra sikerül megoldani. A most közzétett, valóban érdekes eredményeket - amelyekről majd a jövő részletesebb vizsgálatai dönthetik el, hogy helytállóak-e - a Nature Geoscience című folyóiratban publikálta egy amerikai vezetésű kutatócsoport. A rejtély tárgya pedig nem más, mint a marsi víz, méghozzá folyékony halmazállapotban.

A NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszondájának a bolygó körüli pályáról végzett mérései állítólag minden eddiginél meggyőzőbb bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a Mars felszínének közelében - ha csak időlegesen, kis mennyiségben, és rendkívül sósan is - folyékony víz fordulhat elő. A Mars felszínéről készített nagyfelbontású felvételeken feltűnő, a meredek, napsütésnek kitett kráterfalakon lehúzódó, nyaranta visszatérő, meghosszabbodó, majd elhalványodó vékony sötét lejtősávokat már jó ideje a folyékony víz nyomainak vélték. A mostani megerősítést az MRO szonda színképelemző műszerével (Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars, CRISM) végzett mérések szolgáltatták. Ez a felszínről visszaverődő napfény színképének vizsgálatával az anyagi összetételre utaló információval szolgál. Négy olyan különböző helyet vizsgáltak, ahol a sötét sávok előfordultak, és a sötét sávokkal összefüggésben perklorátok színképi jeleit találták. A mérések azonban nem voltak egyszerűek, hiszen a CRISM műszer felbontása sokkal gyengébb, mint a sávok legfeljebb néhány méteres szélessége.

A sók meg tudják kötni a légkörből a vízpárát, és lejjebb viszik a fagyáspontját, így fordulhat elő, hogy a zord marsi körülmények közt is folyékonnyá válhat a víz, ha elegendően magasra - mondjuk -20 °C fölé - szökik a hőmérséklet. Bár a mostani vizsgálatok tárgya nem a Curiosity rover leszállóhelye, a Gale-kráter volt, de nemrég annak a peremén is fényképeztek ilyen visszatérő lejtősávokat. A legígéretesebb hely csupán mintegy 50 km-re van a marsjáró tartózkodási helyétől. (A Curiosity helyszíni mérései alapján a kráter belsejében bizonyosan vannak perklorátok, és szerves molekulák is, a régmúltban pedig tómeder állhatott ott.)
Hirdetés

A folyékony víz után a következő kézenfekvő kérdés az élet. A mostani felfedezés valójában nem sokkal visz közelebb ahhoz, hogy megtudjuk: előfordulhat-e valamilyen életforma a Marson. Az évszakosan megjelenő víz, amelynek a sókoncentrációjáról nem tudunk pontos adatokat, egyáltalán nem jelenti azt, hogy ott meglennének a mikrobiális életformák létezésének feltételei. Ha a víz telített a benne oldott perklorátokkal, akkor bizonyosan nem is alkalmas a Földön általunk ismert életformák fenntartására.

Az ehhez hasonló felfedezések azonban hosszabb távon befolyásolhatják a Mars kutatásának további stratégiáját: hol szálljanak le a következő marsjárók, milyen műszereket vigyenek magukkal, s majdan az emberes Mars-utazás résztvevői hol landoljanak. Bár ha a most vizsgált sötét sávok mellett állnának, a képzeletbeli marsi űrhajósok bizonyára csalódnának, hiszen nem csörgedező patakokat kell elképzelni, hanem nagyon vékony, inkább közvetlenül a felszín alatt húzódó nedves, megcsúszó talajrétegeket...

Frey Sándor
Sötét, vékony lejtősávok a Garni-kráter oldalán. A térhatású képet az MRO HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) kamerájának felvételei alapján állították elő. (Kép: NASA / JPL-Caltech / Univ. of Arizona)
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Mars, vízfolyások, kutatás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-10-03 14:05:12
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü