Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A New Horizons amerikai űrszondának a tervek szerint vasárnap kellett megkezdenie a Plútó törpebolygó, valamint legnagyobb holdjának, a Charonnak a fényképezését, az első képek kedden érkezhetnek a - Csillagászat magazin
részletek »

Megkezdte a Plútó fényképezését az amerikai űrszonda

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Megkezdte a Plútó fényképezését az amerikai űrszonda
Megkezdte a Plútó fényképezését az amerikai űrszonda
A New Horizons amerikai űrszondának a tervek szerint vasárnap kellett megkezdenie a Plútó törpebolygó, valamint legnagyobb holdjának, a Charonnak a fényképezését, az első képek kedden érkezhetnek a Földre, s a felvételeket rövid időn belül közzéteszik.
A zongoraméretű New Horizons 2006. január 19-én indult 5 milliárd kilométeres vándorútjára, jelenleg 209 millió kilométer választja el a Plútótól. Az űrszondát december elején ébresztették fel, január közepén pedig aktiválták a műszereit. A szonda a tervek szerint 2015. július 14-én kerül a legkisebb távolságra a törpebolygótól, amikor "mindössze" 13695 kilométerre lesz az égitest jeges felületétől. Az űreszköz másodpercenkénti 14 kilométeres sebessége azonban túl nagy, hogy a törpebolygó körüli pályára állhasson, így a történelmi randevú után a New Horizons az 1,6 milliárd kilométerre lévő Kuiper-öv felé veszi az irányt, ahol a Naprendszer 4,6 milliárd évvel ezelőtti születése után fennmaradt "törmelék" kering - olvasható a BBC News hírei között, valamint a PhysOrg című hírportálon.

"Az űrszondának már el kellett kezdenie a fényképezést, ám a New Horizons még mindig túl távol van a Plútótól, így a képeken a törpebolygó és legnagyobb holdja pontokként jelennek meg a csillagokkal teletűzdelt háttér előtt" - magyarázta Mike Buckley, a John Hopkins Egyetem alkalmazott fizikai laboratóriumának szóvivője.
Hirdetés

Mark Holdridge, a John Hopkins Egyetem tudósa, a találkozást előkészítő kutatócsoport vezető szakértője a projektet ismertetve elmondta, hogy az egyik legnehezebb feladat a hét fedélzeti műszer munkájának összehangolása volt, amelyek különböző távolságból készítenek felvételeket és gyűjtik az adatokat, így a team rendkívül pontos megfigyelési menetrendet dolgozott ki.

A törpebolygó felületéről visszaverődő gyenge fény ellenére a New Horizons topográfiai térképek elkészítéséhez elegendő adatot lesz képes összegyűjteni a Plútó és a Charon felületéről. A felvételek emellett kulcsszerepet játszanak az űrszonda navigálásában is törpebolygóig vezető út során.

"A képek alapján végezzük el a pályakorrekciós manővereket" - mutatott rá Holdridge.

A Plútót a Naprendszer 9. bolygójaként 1930-ban fedezte fel Clyde Tombaugh (1906-1997) amerikai csillagász, az égitestet 2006. augusztus 24-én fokozta le a Nemzetközi Csillagászati Unió plutoida törpebolygóvá. A Plútó átmérője 2300 kilométer, vagyis kisebb, mint a Hold, tömege pedig ötszázszor kisebb, mint a Földé. A Plútó öt holdjával 247,7 év alatt kerüli meg a Napot, amelyet legfeljebb 4,436 milliárd kilométerre közelít meg.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - New Horizons, űrszonda, Plútó, fényképezés
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-01-26 14:41:24
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü