Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az egy évtizede a vörös bolygó felszínén dolgozó Opportunity kamerája olyan felvételt készített, amely izgalomba hozta a kutatókat is. - Csillagászat magazin
részletek »

Meglepetéskő a Marson

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Meglepetéskő a Marson
Meglepetéskő a Marson
Az egy évtizede a vörös bolygó felszínén dolgozó Opportunity kamerája olyan felvételt készített, amely izgalomba hozta a kutatókat is.
A Marson 2004 januárjában landolt Opportunity panorámakamerájának alábbi két, ugyanarról a terepi részletről készített felvétele közt meglehetősen rövid idő, mindössze 12 marsi nap (sol) telt el.

A korábbi felvételen még nem, de a későbbin már feltűnő kő a hatkerekű rover előtt 1-2 méteres távolságban fekszik. Az érdekes felfedezést Steve Squyres (Cornell Egyetem), a Spirit és Opportunity marsjárók kutatásvezetője jelentette be azon a nyilvános ünnepi eseményen, amelyen az elmúlt tíz év sikereit elevenítették fel. Az Opportunity most a Meridiani-síkságon, 2011 óta az Endeavour-kráter környékén tartózkodik. Korábban olyan agyagásványokat fedezett itt fel, amelyek egykor semleges kémhatású vizes környezetben alakulhattak ki.
Hirdetés

A meglepetéskőre visszatérve: az nem túlságosan valószínű, hogy marslakók, megunva a tíz éve a környéken guruló járművet, dobálni kezdték volna az Opportunity-t, csak épp mellétaláltak... Ennél azért hihetőbb magyarázatot kell keresni. Ötletként felmerült, hogy mozgás (körbefordulás) közben esetleg a rover kereke vethette ki az öklömnyi kődarabot a felszín alól. Az Opportunity közvetlenül a terület fölött mindenesetre nem haladt el. Egy másik érdekes - bár kevésbé valószínű - felvetés, hogy egy közeli friss meteor-becsapódás nyomán hullhatott az Opportunity mellé a darabka. Az eset elemzése még nem zárult le.

A kutatók számára ez is egy izgalmas lehetőség (a szójáték kedvéért, angolul opportunity). El is kezdték részletesen is vizsgálni a váratlanul előkerült követ, amely minden bizonnyal kifordulhatott, vagyis szerencsére épp az a része látszik, amely eddig nem érintkezett a Mars légkörével.

Frey Sándor
A bal oldali fotó a rover 3528., a másik a 3540. marsi napján készült. A jobb oldalon hirtelen megjelent egy – az amerikaiak által lekváros fánkhoz hasonlított – kődarab, amelynek már nevet is adtak: Pinnacle Island. (Kép: NASA / JPL-Caltech)
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Mars, kő, Opportunity, felvétel
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-01-26 07:58:04
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü