Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mennyei delfin és cethal figyelhető meg szeptember elején az égbolton - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon. - Csillagászat magazin
részletek »

Mennyei delfin és cethal a szeptemberi égbolton

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Mennyei delfin és cethal a szeptemberi égbolton
Mennyei delfin és cethal a szeptemberi égbolton
Mennyei delfin és cethal figyelhető meg szeptember elején az égbolton - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.
A Delfint (Delphinus) kizárólag halovány csillagok alkotják, ám jó időben, a késő esti órákban megfigyelhető az égbolt déli-délkeleti részén.

A parányi csillagképet már az ókori görögök is a delfinnel társították. Az alfa, béta, gamma és delta Delphini csillagok által formált alakzatot néha Jób koporsójának is nevezik.

A csillagkép két tagja, az alfa és béta Delphini meglehetősen fura nevet kapott: az első, a 240 fényévnyire lévő a Sualocin, a 100 fényévnyire lévő második pedig a Rotanev. A kettőt visszafelé olvasva Nicolaus Venator, Niccolo Cacciatore (1770-1841) olasz csillagász latinosított neve kerekedik ki a két csillagból. Így állítottak emléket az itáliai asztronómusnak, aki Giuseppe Piazzi (1746-1826) olasz csillagász, matematikus, az első kisbolygó, a Ceresz felfedezőjének tanítványa, majd utóda volt a Palermói Obszervatórium élén.
Hirdetés

A Cet (Cetus) csillagképben található az egyik legkülönlegesebb változócsillag, az omikron Ceti, a "csodálatos" Mira. Elsőként David Fabricius német csillagász észlelte 1596 augusztusában a fényes csillagot, amely a következő hetekben egyre halványult.

Csodálatosként először 1662-ben Johannes Hevelius nevezte a csillagot, utalva szembetűnő fényváltozására. Maximuma idején szabad szemmel is fényes, míg a minimum táján megfigyeléséhez távcsőre van szükség. Fényváltozása egy év leforgása alatt jól követhető a maga 331,65 napos periódusával.

Jelenleg a Mira épp túl van legfényesebb periódusán, így ezekben a napokban érdemes megfigyelni, ahogy fokozatosan halványodik.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Csillagászat, delfin csillagkép, égbolt
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-09-06 09:02:46
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü