Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az eddigi egyik legkisebb tömegű szupermasszív fekete lyukat észlelték amerikai csillagászok, a felfedezésről és a képződménnyel kapcsolatos kutatásokról több tanulmány is megjelent az Astro - Csillagászat magazin
részletek »

Mini szupermasszív fekete lyukat fedeztek fel

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Mini szupermasszív fekete lyukat fedeztek fel
Mini szupermasszív fekete lyukat fedeztek fel
Az eddigi egyik legkisebb tömegű szupermasszív fekete lyukat észlelték amerikai csillagászok, a felfedezésről és a képződménnyel kapcsolatos kutatásokról több tanulmány is megjelent az Astrophysical Journal című folyóiratban.
A fairfaxi George Mason Egyetem kutatói az amerikai röntgencsillagászati műhold, a Chandra és az infravörös Spitzer űrtávcső adatait vizsgálták, ahogy elemezték a Sloan Digitális Égboltfelmérési Program (Sloan Digital Sky Survey/SDSS) és az Új-Mexikóban felépített, rádiósugárzást mérő nagy rádióteleszkóp-rendszer (Very Large Array) adatait - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A fekete lyuk az NGC 4178 katalógusjelű spirálgalaxis központjában helyezkedik el. A csillagváros 55 millió fényévnyire található a Földtől, és rendhagyó a szerkezete, mivel nem rendelkezik a spirálgalaxisokra jellemző fényes dudorral központi tartományban, amelyben a csillagok "tömörülnek".

A röntgenforrás tulajdonságai, beleértve fényességét és spektrumát, arra utalnak, hogy az NGC 4178 katalógusjelű galaxis középpontját uraló fekete lyuk szélsebesen szippantja be a környezetében lévő anyagot.
Hirdetés

A fekete lyukak tömege, valamint az általuk kibocsátott röntgen- és rádiósugárzás mennyisége közötti ismert összefüggések alapján a tudósok úgy vélik, hogy az NGC 4178 csillagváros szívében lévő képződmény tömege mindössze kétszázezerszer múlja felül a Napét. Az "átlagos" szupermasszív fekete lyukak tömege sok milliószor vagy több milliárdszor szárnyalják túl a Napot.

A házigazda galaxis nem olyan típusú, amelynek esetében feltételeznék, hogy egy fekete lyuknak adhat otthont. Ebből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a fekete lyuk származása, bár "rokonságban" áll szupermasszív társaival, valamiképp különbözik "unokatestvéreitől".

A Digitális Égboltfelmérési Programot az új-mexikói Apache Point Obszervatórium külön erre a célra épített, 2,5 méteres átmérőjű, nagy látószögű tükrös távcsövével hajtják végre. A felmérést öt színben, a látható fény tartományában és a közeli infravörösben végzik. A 2000-ben kezdődött projekt célja az égbolt negyedének lefényképezése a külön erre a célra tervezett 120 megapixeles CCD-érzékelővel.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Mini szupermasszív fekete lyuk, felfedezés, csillagászat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-10-26 08:38:03
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü