Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: A Fehér Ház újabb négy évre jóváhagyta a Nemzetközi Űrállomás (ISS) üzemeltetésének költségeit, ezért az még legalább egy évtizeden át, 2024-ig műkö - Csillagászat magazin
részletek »

NASA: 2024-ig meghosszabbodik a nemzetközi űrállomás működése

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
NASA: 2024-ig meghosszabbodik a nemzetközi űrállomás működése
NASA: 2024-ig meghosszabbodik a nemzetközi űrállomás működése
Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: A Fehér Ház újabb négy évre jóváhagyta a Nemzetközi Űrállomás (ISS) üzemeltetésének költségeit, ezért az még legalább egy évtizeden át, 2024-ig működhet majd - közölte szerdán az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).
Az ISS fenntartására évi 3 milliárd dollárt fordít a 17 milliárd dolláros büdzséből gazdálkodó NASA. Az Obama-kormány ezzel másodszor hosszabbította meg az űrállomás életét, így a finanszírozás jelenlegi szintjének fenntartása mellett műszaki szempontból akár 2028-ig is működhetne.

A NSA egyebek mellett azzal érvelt az ISS megtartása mellett, hogy annak fontos szerepe van az új technológiai eljárások, egyebek között a háromdimenziós nyomtatás fejlesztése és a Mars-expedíció előkészítésének szempontjából.
Hirdetés

Az űrállomás első modulját, amelynek megépítése 100 milliárd dollárba került, 1998-ban helyezték Föld körüli pályára. Az ISS ma 419 tonnás, 100 méter hosszúságú objektum, lakó- és munkaterének mérete megfelel egy Boeing 747-es óriás utasszállító belső terének. Az objektumban egyszerre hat űrhajós teljesíthet szolgálatot, ők rendszerint hat hónapos turnusokban váltják egymást.

Az ISS-t, amelynek működtetésében Oroszország, több európai ország, Japán és Kanada is szerepet vállat, az eredeti tervek szerint 2016-ig hasznosították volna. Ezt az időszakot az amerikai kormányzat először 2010-ben hosszabbította meg négy évvel, azaz 2020-ig. A mostani döntésnek köszönhetően még négy évvel tovább, azaz 2024-ig működhet a Nemzetközi Űrállomás.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Nemzetközi Űrállomás, NASA, ISS
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-01-10 08:02:29
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü