Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Négyes csillagrendszerhez tartozó bolygót fedeztek fel amerikai asztronómusok. A Notre Dame Egyetem tudósainak tanulmánya a The Astrophysical Journal című folyóiratban jelenik meg. - Csillagászat magazin
részletek »

Négyes csillagrendszerhez tartozó bolygót fedeztek fel

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Négyes csillagrendszerhez tartozó bolygót fedeztek fel
Négyes csillagrendszerhez tartozó bolygót fedeztek fel
Négyes csillagrendszerhez tartozó bolygót fedeztek fel amerikai asztronómusok. A Notre Dame Egyetem tudósainak tanulmánya a The Astrophysical Journal című folyóiratban jelenik meg.
Mindössze hat olyan bolygó ismert, amely kettős csillagrendszer körül kering, az úgynevezett cirkumbináris rendszerek ugyanis igen ritkák. A PH1 katalógusjelű bolygó viszont az első planéta, amely egyszerre négy naphoz "kötődik" - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon a KIC 4862625 rendszerről (http://phys.org/news/2012-10-physicists-planet-quadruple-star.html).

A 3200 fényévnyire lévő bolygóra a Kepler amerikai bolygóvadász űrteleszkóp felvételein elsőként amatőr csillagászok figyeltek fel, akik úgy találták, hogy a planéta két nap körül kering. Justin Crepp, a Notre Dame Egyetem docense, a tanulmány szerzője a hawaii obszervatórium teleszkópja segítségével készített felvételeket, amelyek kimutatták, hogy két bináris csillagrendszerről van szó.
Hirdetés

"Nem tudjuk közvetlenül megfigyelni a bolygót, de a Kepler, amely regisztrálja a csillagok fényében az előttük elhaladó égitestek okozta parányi elhalványulásokat, a planéta létének csalhatatlan jeleit észlelte" - magyarázta Justin Crepp.

A kettős rendszer egyik csillagának tömege egy cseppet nagyobb, mint a Napé, a másiké valamivel kisebb, ezek 20 nap alatt kerülik meg egymást. A bolygó a feltételezések szerint egy gázóriás, amelynek átmérője a Földének a 6,2-szerese, és 137 nap alatt tesz egy teljes kört a két csillag körül. A PH1 szülőcsillagait egy másik csillagpár "kerülgeti", amely a Nap és a Föld közötti távolság ezerszeresére van.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Négyes csillagrendszer, bolygó, felfedezés, csillagászat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-10-31 08:50:32
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü