Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Négyszáz amatőr és profi csillagászt várnak a szervezők a Meteor 2012 távcsöves találkozóra, amelyet augusztus 16. és 20. között a Gerecsében tartanak. - Csillagászat magazin
részletek »

Négyszáz amatőr és profi csillagászt várnak a távcsöves találkozóra

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Négyszáz amatőr és profi csillagászt várnak a távcsöves találkozóra
Négyszáz amatőr és profi csillagászt várnak a távcsöves találkozóra
Négyszáz amatőr és profi csillagászt várnak a szervezők a Meteor 2012 távcsöves találkozóra, amelyet augusztus 16. és 20. között a Gerecsében tartanak.
"A távcsöves találkozókat 1995 óta évente szervezzük, ezek a legnagyobb csillagászati rendezvények Magyarországon. A célunk minél nagyobb számban összegyűjteni az amatőr és professzionális csillagászokat, akiknek szakmai előadásokat és gyakorlati foglalkozásokat tartunk" - hangsúlyozta az MTI-nek Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) főtitkára, a Polaris Csillagvizsgáló igazgatója.

A szakember példaként a gyakorlati foglalkozásokra a tükörcsiszoló tanfolyamokat említette, amelyeken elsajátítható, miként lehet távcsőtükröket készíteni.

A szakmai programmal kapcsolatban elmondta, hogy az előadásokon egyebek közt elemzik a Vénusz legutóbbi, június 6-i Nap előtti átvonulásakor végzett megfigyeléseket, és szó esik a Perseida-meteorraj augusztus 11-12-i maximumáról is.
Hirdetés

A találkozó neves vendége lesz a bolygóvadász Bakos Gáspár fizikus, csillagász, az amerikai Harvard Smithsonian Asztrofizikai Intézet (CfA) kutatója, aki Magyar távcsövekkel a világ körül címmel tart előadást. Az asztronómus a kitalálója, létrehozója és vezető kutatója a HATnet (Hungarian-made Automated Telescope Network) projektnek, amelynek keretében kicsiny, de nagy látómezejű és teljesen automatizált műszerekkel kutatnak exobolygók után.

Az Amerikai Asztronómiai Társaság tavaly a fiatal kutatóknak adható rangos elismerését, a Newton Lacy Pierce díjat adományozta Bakos Gáspárnak, akit az egyik legeredményesebb exobolygóvadásznak ítéltek.

Mizser Attila elmondta, hogy a találkozó díszvendége lesz Kiss László, az MTA Lendület-programjának egyik győztese, akit Sydneyből csábított haza három éve az akadémiai nyertes pályázat.

"Azóta népszerű csillagászati személyiséggé nőtte ki magát, a találkozón a média és a csillagászát kapcsolatáról beszél majd" - jegyezte meg az MCSE főtitkára.

A találkozó vendége lesz a Rio de Janeiróban tartott VI. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia két magyar bronzérmese.

"Emellett a világvégre is készülünk, pontosabban a régi csillagászati félreértésekkel foglalkozunk, olyasmikkel, mint a maja naptár félremagyarázása" - fogalmazott Mizser Attila.

Az MCSE főtitkára hangoztatta, hogy a nap bármely szakában lesz látnivaló. A résztvevők megfigyelhetik a Napot, éjszaka a csillagos égboltot vallathatják, de bemutatkozik az utazó planetárium, és működik a mozgó csillagvizsgáló, a legkisebbek számára pedig csillagóvodát szerveznek.

A távcsöves találkozó részletes programja a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján olvasható (http://www.mcse.hu/egyesuleti_hirek_2012/20120331-mtt20112.html).
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Meteor 2012, távcsöves találkozó, csillagászat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-08-15 09:00:47
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü