Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Negyvenmillió csillagot lajstromoznak a legújabb égboltfelmérési program, az APASS keretében, amelyet a Változócsillag-észlelők Amerikai Szövetsége (AAVSO) kezdeményezett - olvasható a Space - Csillagászat magazin
részletek »

Negyvenmillió csillagot lajstromoznak a legújabb égboltfelmérésben

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Negyvenmillió csillagot lajstromoznak a legújabb égboltfelmérésben
Negyvenmillió csillagot lajstromoznak a legújabb égboltfelmérésben
Negyvenmillió csillagot "lajstromoznak" a legújabb égboltfelmérési program, az APASS keretében, amelyet a Változócsillag-észlelők Amerikai Szövetsége (AAVSO) kezdeményezett - olvasható a Space.com (www.space.com) űrkutatási hírportálon.
A 2009-ben kezdődött projektnek köszönhetően távoli, halovány csillagok fényességét és pontos helyét katalogizálják első ízben.

"A korábbi felmérések során a fényes csillagokat 'vették számba', más szervezetek a leghaloványabb csillagok feltérképezését tervezik. Az általunk megfigyelt csillagok sem nem túl fényesek, sem nem túl haloványak, így elhanyagolták őket" - fogalmazott Arne Henden, az AAVSO igazgatója, hozzátéve: e csillagok millióiról első ízben határozzák meg pontosan fényességüket és "helyrajzi számukat".

Doug Welch, a kanadai McMaster Egyetem asztrofizikusa szerint is ez a katalógus lesz a fő kapocs a fényes csillagok már létező lajstroma és a halovány napok tervezett listája között".
Hirdetés

Az AAVSO szerint olyan csillagok adatait határozzák meg, amelyeket amatőr csillagászok is képesek megfigyelni. Az égitestek magnitúdóját állapítják meg, ami a fényesség meghatározására használt, a fény intenzitásának logaritmusával arányos skála mértékegysége. A magnitúdóskála fordított, azaz minél kisebb a magnitúdó értéke, annál fényesebb az objektum. A Nap látszó fényessége -26,8 magnitúdó, a teleholdé -12,6 magnitúdó, a szabad szemmel látható leghalványabb csillagé +6,5 magnitúdó körüli.

Az APASS-program 10 és 16,5 magnitúdós csillagokat katalogizál, az adatokat Új-Mexikóban és Chilében működő 20 centiméteres tükörátmérőjű teleszkópokkal nyerik. Az új katalógus 2014-ben készül el.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - APASS, csillagászat, távoli csillagok, fényesség
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-06-28 08:11:23
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü