Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az elmúlt tizenkét év óta a legfényesebben tündököl a bolygók királya, Jupiter, amely szerdán éjjel lesz a legragyogóbb - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon. - Csillagászat magazin
részletek »

Nézzen az égre, ott a bolygók királya!

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Nézzen az égre, ott a bolygók királya!
Nézzen az égre, ott a bolygók királya!
Az elmúlt tizenkét év óta a legfényesebben tündököl a Jupiter.
Az elmúlt tizenkét év óta a legfényesebben tündököl a bolygók királya, Jupiter, amely szerdán éjjel lesz a legragyogóbb - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.
Jupiter már napnyugta előtt kel és az éjszaka nagy részében látszik, a briliánsként ragyogó égitest a Holdtól jobbra található. Fényessége -2,9 magnitúdó: ez a legnagyobb luminozitása 1999 óta, legközelebb pedig 2023-ban lesz ilyen ragyogó a bolygók királya. A hónap végére a Jupiter átmérője 49,5 ívmásodpercről 47,6 ívmásodpercre csökken. Jövő áprilisig hónapról hónapra haloványabb lesz, és egyre rövidebb ideig lesz látható az égbolton, míg "el nem tünteti" a Nap ragyogása - írja az MTI.

Szerdán a Jupiter egyik oldalán sorakozik majd a négy legnagyobb holdja, az úgynevezett Galilei-holdak, amelyeket Galileo Galilei olasz csillagász fedezett fel 1610-ben. A holdak "párba állnak" - Io és Európa közelebb helyezkedik a bolygóhoz, míg a Ganimédesz és a Kallisztó távolabb. A magnitúdó skála fordított, azaz minél kisebb a magnitúdó értéke, annál fényesebb az objektum. Szabad szemmel a 6,5 magnitúdónál fényesebb objektumokat lehet látni.
Hirdetés
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Jupiter, bolygó, fényes, Galilei
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-11-09 21:20:16
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü