Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Bata Alexandra, az MTI tudósítója jelenti: Európa legnagyobb rádióteleszkópjának felépítését, valamint egy rádióasztronómiai és űrkutatási központ létrehozását tervezi kilenc lengyel egyetem - Csillagászat magazin
részletek »

Óriás rádióteleszkópot építenek a lengyel Tengermelléken

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Óriás rádióteleszkópot építenek a lengyel Tengermelléken
Óriás rádióteleszkópot építenek a lengyel Tengermelléken
A kép illusztráció
Bata Alexandra, az MTI tudósítója jelenti: Európa legnagyobb rádióteleszkópjának felépítését, valamint egy rádióasztronómiai és űrkutatási központ létrehozását tervezi kilenc lengyel egyetem és kutatóintézet a Tengermelléken.
A projekt megvalósítására a felsőoktatási intézmények rektorai és a kutatóintézetek vezetői kedden konzorciumot alapítottak Gdanskban - olvasható a lengyel közszolgálati rádió hírportálján.

A több mint 90 méter - egyes források szerint akár 120 méter - átmérőjű rádióteleszkópot valószínűleg a Bory Tucholskie nemzeti park területén állítják fel, ahol viszonylag alacsony a rádiózavarok szintje. A kutatóközpontot a korszerű informatikai háttérrel rendelkező gdanski műszaki egyetemen hoznák létre.

Andrzej Kus, a toruni egyetem professzora, a projekt kezdeményezője, egyben a konzorcium igazgatója szerint a lengyel kutatók jelenleg elsősorban külföldi rádióteleszkópokat használnak, de egy erős, korszerű eszköz megtervezésével és felépítésével megerősíthetik pozíciójukat a világűr kutatásában.
Hirdetés

A projekt teljes költségét mintegy 400 millió zlotyra becsülik, a finanszírozást elsősorban európai uniós támogatásból tervezik. A kutatók elképzelései szerint a rádióteleszkópot négy-öt éven belül építhetik meg.

Lengyelországban csak egy 32 méter átmérőjű rádióteleszkóp működik, amelyet 18 éve építettek fel Torun mellett. A legnagyobb európai eszköz a németországi Bonn környékén található: átmérője 100 méter.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Lengyelország, Óriás rádióteleszkóp, csillagászat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-11-08 09:02:49
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü