Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az örök ifjúság titkát fejthette meg egy csillag a Skorpió (Scorpius) csillagképben, mivel sokmilliárd éves kora ellenére sem mutatja az öregség jeleit. - Csillagászat magazin
részletek »

Örökifjú csillagot fedeztek fel a Skorpió-csillagképben

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Örökifjú csillagot fedeztek fel a Skorpió-csillagképben
Örökifjú csillagot fedeztek fel a Skorpió-csillagképben
Az örök ifjúság titkát fejthette meg egy csillag a Skorpió (Scorpius) csillagképben, mivel sokmilliárd éves kora ellenére sem mutatja az öregség jeleit.
Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Chilében, a La Sillán lévő 2,2 méter tükörátmérőjű teleszkópjának széles látómezejű képrögzítőjével készített felvételeken a 7200 fényévnyire található Messier 4 (m4, NGC 6121) gömbhalmaz látható. A képeken sok ezer ősi csillag ragyog - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon (http://www.livescienc.com/22960-strange-young-star-globular-cluster.html).


Az asztronómusok a csillagok fényének színképelemzésével következtetnek a bennük lévő kémiai elemekre, s ezáltal a korukra. Az idős csillagok a világegyetem hajnalán születtek, amikor még "hiánycikknek" számítottak a nehéz elemek. A könnyű elemeket pedig, amelyek rendelkezésre álltak a csillagok képződésekor, a távoli napok felélték az idők folyamán.
Hirdetés

A legújabb megfigyelések szerint egészen más stratégiát követett a gömbhalmaz egyik csillaga, amely takarékosan bánt a lítiummal. "Rejtélyes a lítium forrása. Általában a lítium az évmilliárdok során elfogy, ez a csillag azonban az örök élet elixírjével rendelkezik: vagy megtartotta valamiképp az eredeti lítiummennyiséget, vagy utánpótlásra tett szert" - hangsúlyozzák az ESO csillagászai.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Csillagászat, Skorpió csillagkép, felfedezés
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-09-09 08:56:34
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü