Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Orosz tudósok különleges, relaxációs sisakot dolgoztak ki a Marsra repüléshez - jelentették be szerdán az orosz fővárosban zajló nemzetközi űrrepülési konferencián. - Csillagászat magazin
részletek »

Orosz tudósok különleges sisakot dolgoztak ki a Marsra repülésekhez

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Orosz tudósok különleges sisakot dolgoztak ki a Marsra repülésekhez
Orosz tudósok különleges sisakot dolgoztak ki a Marsra repülésekhez
Orosz tudósok különleges, relaxációs sisakot dolgoztak ki a Marsra repüléshez - jelentették be szerdán az orosz fővárosban zajló nemzetközi űrrepülési konferencián.
Olga Sevcsenko, az Orosz Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Intézetének laborvezetője elmondta, a sisak abban segít, hogy az űrhajósok jobban viseljék a hosszú távú repülést, növeli munkaképességüket és rendbe hozza idegállapotukat.

Ha a Marsra utazó felteszi a sisakot, a szokásos földi atmoszférát érzékelheti. Ismert tájakat lát és zenét hallgathat.

A tudósok az agyműködést is ellenőrizhetik a sisakban elhelyezett érzékelővel. Később a szív működését és a légzést érzékelő műszereket is elhelyeznek majd benne.

Az első példányokat egy év alatt el tudják készíteni, amennyiben lesz rá pénz - mondta a kutató.
Hirdetés

Terveik között szerepel a bolygóközi űrhajókon úgynevezett relaxációs szoba kialakítása is, amelyekben a háromdimenziós technológiákat alkalmazhatnák. Az űrhajósok ezek segítségével edzhetnének, vagy éppen kirándulhatnának a Földön.

A program fejlesztésén még hosszú és pontos munkát kell végezni, hogy ne alakuljon ki számítógép-függőség kiváltotta depresszió - tette hozzá Olga Sevcsenko.

A moszkvai nemzetközi űrrepülési konferencián az is elhangzott, hogy a Nemzetközi Űrállomás orosz részéhez speciális orvosi modult javasolnak létrehozni. Ez a Mars-500 expedíció egyik legfontosabb eredménye - jelentette ki Anatolij Potapov, az orosz orvosbiológiai intézet tudományos munkatársa.

Ebben a modulban hasznosítják majd a 2011 novemberében Moszkvában befejeződött földi kísérlet tapasztalatait.

A kutató elmondta, hogy a jövőbeni Marsra utazó űrhajósok kiválasztásakor külön figyelmet kell fordítani a csontritkulásra való genetikai hajlam kizárására, illetve a pszichológiai-pszichiátriai vizsgálatokra.

Vjacseszlav Petrov, az orvosbiológiai kutatóintézet osztályvezetője szerint a Mars-utazások sugárbiztonsága külön figyelmet kíván. Javaslata szerint a Mars-hajókon autonóm orvosi központot kell majd létrehozni, ugyanis az űrhajósokat érő sugárzás a normális tízszeresét éri majd el. A galaktikus sugarakon, a Föld sugárzásán és a nap protonsugárzásán kívül másodlagos neutron- és gammasugárzás is éri őket.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Mars, repülés, sisakok, űrkutatás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-08-30 08:24:10
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü