Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Ötvenöt évvel ezelőtt, 1957. október 4-én lőtték fel az első műholdat az egykori Szovjetunióban. - Csillagászat magazin
részletek »

Ötvenöt éve lőtték fel az első szovjet műholdat

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Ötvenöt éve lőtték fel az első szovjet műholdat
Ötvenöt éve lőtték fel az első szovjet műholdat
Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Ötvenöt évvel ezelőtt, 1957. október 4-én lőtték fel az első műholdat az egykori Szovjetunióban.
A mindössze 83,6 kilogrammos, 58 centiméter átmérőjű műszer fellövése jelentette a szovjet űrkorszak kezdetét. Ezt annak idején a nyugati szakemberek is elismerték.

Az Interfax orosz hírügynökség az American Aviaton repülési magazint idézte, amely 1957-ben így lelkesedett: "A szovjet műhold fellövése nemcsak hatalmas tudományos eredmény volt, hanem az egész világtörténelem egyik legnagyobb eseménye".

Az évfordulóról szerte Oroszországban és azon kívül is megemlékeztek. A kazahsztáni Bajkonurban lévő űrközpontban is, ahonnan 1957. október 4-én, moszkvai idő szerint 22 óra 28 perckor útjára indították az oroszul szputnyiknak nevezett eszközt, amely 1440 fordulatot tett meg a Föld körül és 1958 január 4-én, 92 napi működést követően elégett az atmoszférában.
Hirdetés

Bajkonurban már szerdán ünnepeltek. Vlagyimir Popovkinnak, a Roszkozmosz vezetőjének ünnepi beszédébe azonban egy kis üröm is vegyült. Az orosz űrkutatási hivatal első embere kijelentette: "Amit annak idején a Szovjetunió ebbe belefektetett, azt ma sem Oroszország, sem Kazahsztán, sem más ország a posztszovjet térségben nem tudja beletenni egy új űrkikötőbe. Itt koncentrálódott a szellemi, a mérnöki és kísérleti szakemberek krémje" - mondta nem kis keserűséggel Popovkin.

Az október 4-i fellövés után egy hónappal pedig már Lajka kutyával a fedélzetén indult az űrbe 55 évvel ezelőtt a szovjet Szputnyik-2 műhold. A híres eb azonban - mint azt a kísérletben közreműködő tudós 2002-ben elárulta - néhány órával a fellövés után a túlmelegedett kabinban elpusztult.

Az első szovjet műhold fellövésének 55. évfordulóján a Roszkozmosz egyik űreszközöket fejlesztő intézete bejelentette, hogy 8-9 év múlva szeretnék újra megpróbálni a tavaly kudarccal végződött Fobosz-Grunt expedíciót. A kettes számú űrszondát 2020-2021-ben indítanák útjára, hogy mintákat hozzon a Marsot kísérő holdról.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Szovjetúnió, műhold, űrkutatás, csillagászat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-10-05 08:53:26
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü