Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tudományos mérések magyar részvétellel a 67P/Csurjumov–Geraszimenko-üstökös felszínén. Apáthy István előadása Székesfehérváron, szeptember 29-én. - Csillagászat magazin
részletek »

Programajánló: Potyautas az üstökösön

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Programajánló: Potyautas az üstökösön
Programajánló: Potyautas az üstökösön
Tudományos mérések magyar részvétellel a 67P/Csurjumov–Geraszimenko-üstökös felszínén. Apáthy István előadása Székesfehérváron, szeptember 29-én.
Az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta nevű űrszondája 10 évig tartó repülés után tavaly augusztusban érkezett a 67P/Csurjumov-Geraszimenko-üstököshöz, majd novemberben az üstökös magjára bocsátotta Philae nevű leszállóegységét. Utóbbi felműszerezésében igen jelentős volt a magyar részvétel; a tápellátó egységen és a fedélzeti számítógépen kívül két mérőműszer is a hazai szakemberek munkáját dicséri.

A misszió feladata, hogy a Naptól számított több mint 3 csillagászati egység távolságtól az égitest napközeli pontjáig, sőt azon túl - a történelem során először - helyben végezzen egy üstökösnél tudományos méréseket. Az előadó, Apáthy István mérnök-űrkutató (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) ismerteti az űrszondát és annak műszereit, a repülés és a megérkezés történetét, az eddigi mérési eredményeket, sok személyes élménnyel együtt.

A rendezvény időpontja: 2015. szeptember 29. (kedd), 17 óra. Helyszíne: TIT, Művészetek Háza (a volt Barátság Háza), Székesfehérvár, III. Béla király tér 1. Minden érdeklődőt szeretettel várnak, a belépés díjtalan. Az előadást a Galileo Webcast élőben közvetíti az interneten.
Hirdetés
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Rosetta, űrszonda, üstökös, programajánló
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-09-25 17:11:31
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü