Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hatalmas érdeklődés mellett működik Pécs új planetáriuma, amely az április végi nyitás óta már több mint tízezer látogatót fogadott. - Csillagászat magazin
részletek »

Rendkívül népszerű a pécsi planetárium

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Rendkívül népszerű a pécsi planetárium
Rendkívül népszerű a pécsi planetárium
Hatalmas érdeklődés mellett működik Pécs új planetáriuma, amely az április végi nyitás óta már több mint tízezer látogatót fogadott.
A fenntartó Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. közleményében azt írta, hogy az intézmény a napokban a helyi Testvérvárosok Terei Általános Iskola egyik osztályának köszönhetően könyvelhette el a tízezres forgalmat. Ennek apropóján az osztály oklevelet és ajándékutalványt, az oda járó gyerekek ajándékcsomagot kaptak.

A 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program keretében a Zsolnay Kulturális Negyedben kialakított planetáriumban egyszerre 45 érdeklődő élvezheti az égbolt látványát, amelyet egy 25 millió forintért vásárolt, csúcstechnológiát képviselő, számítógép által vezérelt vetítőberendezés 165 fokban jelenít meg a 8 méter átmérőjű kupolán.

Nagyváradi László, a Pécsi Tudományegyetem docense, planetáriumi csillagász az MTI-nek korábban elmondta, hogy az új pécsi planetárium a szórakoztatást és az oktatást egyaránt szolgálja. Hat tematikus előadás készült az óvodásoktól a középiskolásokig különböző korosztályok csillagászati és más tudományok csillagászati vonatkozású ismereteinek bővítésére.
Hirdetés

Az inkább szórakozni, kikapcsolódni vágyó nagyközönségnek aktuális, az évszakokhoz, csillagászati eseményekhez köthető bemutatókat tartanak, de a csillagászati földrajzot tanuló felsőoktatási hallgatókat is várják, lehetőséget adva tudásuk elmélyítésére.

Magyarország első planetáriumát 1975-ben Pécsen adták át, ám az egykor évi több ezer érdeklődőt fogadó mecsekoldali épület a nehéz megközelíthetőség és a fejlesztések elmaradása miatt idővel elvesztette vonzerejét, a kétezres évek közepén pedig végleg bezárt.

Az új planetáriumban a régi épület 1960-ban készült, kizárólag tudományos bemutatókra alkalmas vetítőberendezése helyett egy olyan eszköz beszerzése vált szükségessé, amely a mai közönség igényeit kielégítve háromdimenziós látványelemekkel fűszerezett vetítéssel képes az ismeretterjesztésre.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Pécs, planetárium, népszerű, csillagászat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-09-08 09:08:17
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü