Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Esetleg más égitestekre? A sok szempontból kézenfekvő ötletet már vizsgálják Amerikában. - Csillagászat magazin
részletek »

Repülő szőnyegekkel a Marsra?

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Repülő szőnyegekkel a Marsra?
Repülő szőnyegekkel a Marsra?
Esetleg más égitestekre? A sok szempontból kézenfekvő ötletet már vizsgálják Amerikában.
A NASA támogatásával is vizsgált megoldás szakítana a bolygófelszín-kutatás eddig bevett módszerével, ami általában bonyolult műszerezettségű, nagy méretű és tömegű leszálló egységeken alapul. A lényegében kétdimenziós, nagyjából 1 m × 1 m-es, csupán 1 cm körüli vastagságú repülő szőnyegekből egyszerre akár több tucatnyit el lehetne juttatni egy idegen égitest felszínére. A lapszerű egységeket nagyobb területen lehetne szétszórni. Passzív landolásukhoz sem lenne szükség olyan komoly és költséges fejlesztésekre, mint például a Curiousity marsjárót a vörös bolygóra 2012-ben épségben leszállító légi daru.

Nyilván nem is végezhetnének olyan összetett vizsgálatokat, mint a Curiosity, de egyfajta előőrsnek tökéletesen megfelelnének. Egy ilyen technikai megoldás nagyban csökkentené a távolba küldött űreszközökkel kapcsolatos kockázatokat. A Marson például olyan helyszínekre is eljuttathatók, ahová hagyományos szondákat épp a bonyolult terepviszonyok miatt nem mernek küldeni. Ilyen a Valles Marineris kanyonrendszere. További célpontként szóba jöhetnek az óriásbolygók holdjai, mint a Szaturnusz melletti Enceladus vagy a Jupiter körül keringő Europa. Ez utóbbihoz az amerikaiak újabban ismét tervezik, hogy űreszközt küldenek.
Hirdetés

De mire lehetnek alkalmasak az efféle lapok? A miniatürizálás, a vékony és hajlékony elektronikai eszközök fejlesztése már eljutott oda, hogy a szőnyegekbe számos feladatra alkalmas érzékelőket építhessenek be: apró kamerát, spektrométert, a környezet állapotát figyelő mérőeszközöket. Az elektromos energiát - legalábbis a Marson - napelemes módszerrel termelhetnék. (A Jupiter és a Szaturnusz távolságában már más megoldást kell keresni, például egy keringő űrszondáról való lesugárzással.) A keringő egység amúgy is alapkövetelmény, hiszen a felszínen levő szőnyegek rádiós módszerrel rajta keresztül továbbítanák az adatokat a Föld felé. Az alapelképzelés szerint a leérkezett szőnyegek egy helyben maradnának. Nem kizárt ugyanakkor, hogy egy légkörrel rendelkező égitesten, maguktól összegömbölyödve akár a szél erejét is kihasználhatnák, hogy arrébb guruljanak, majd újra kilapuljanak a mérések idejére.

Frey Sándor
Az sem lenne nagy veszteség, ha a sok közül némelyik egység a leérkezéskor alkalmatlan helyre hullana és utána használhatatlanná válna. (Fantáziakép: Hamid Hemmati)
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Mars, bolygó, kutatás, vizsgálat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-03-20 08:57:33
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü