Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az eddigi legnagyobb felbontású felvételt továbbította a Földre a Rosetta a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösről, az űrszonda OSIRIS kamerája a fotót február 14-én készítette, amikor a Rosettának - Csillagászat magazin
részletek »

Rosetta - Az eddigi legnagyobb felbontású felvétel látható az üstökösről

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Rosetta - Az eddigi legnagyobb felbontású felvétel látható az üstökösről
Rosetta - Az eddigi legnagyobb felbontású felvétel látható az üstökösről
Fotó: esa.int
Az eddigi legnagyobb felbontású felvételt továbbította a Földre a Rosetta a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösről, az űrszonda OSIRIS kamerája a fotót február 14-én készítette, amikor a Rosettának sikerült hat kilométerre megközelítenie az üstököst.
A Európai Űrügynökség (ESA) kedden közzé tette honlapján a felvételt, amelyen jól kivehető az űrszonda árnyéka is, mivel a Nap közvetlenül a Rosetta mögött volt. Az üstökös ezen a napon 347 millió kilométerre volt a Naptól.

A felvétel felbontása pixelenként 11 centiméter, és 67/P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösnek egy 228x228 méteres térségét ábrázolja, amely a nagyobb nyúlványán az Imhotep-As térség határán terül el.

Február 14-én az űrszonda nemcsak az eddigi legközelebbre közelítette meg az üstököst, hanem egy páratlan megfigyelési geometrián haladt át, egy rövid időre a Nap, az űrszonda és az üstökös pontosan egyvonalban állt - olvasható az ESA honlapján.
Hirdetés

Holger Sierks, a német Max Planck Intézet naprendszerkutató részlegének munkatársa, az OSIRIS által küldött felvételek elemzője szerint "nagy tudományos értékkel bírnak az ebből a nézőpontból készült felvételek, kulcsfontosságú a porszemcsék tanulmányozásához".

A Rosetta 2004-ben indult a Földről, hogy tízéves utazás után az üstökös közelébe érjen és társául szegődjön. Philae nevű leszállóegysége tavaly novemberben hétórás szabadesés után érte el a Földtől több mint 510 millió kilométerre lévő üstökös felszínét, ahol mintákat gyűjtött. A Rosetta azóta az üstökös körül kering. A tudósok az üstökös mag felszínét térképezik fel, gáz-, por- és plazmamintákat gyűjtenek. A Rosetta az első űrjármű, amely közelről figyelheti egy üstökös légkörének, majd csóvájának kialakulását.

A Rosetta-misszió az ESA legnagyobb projektje, amelynek révén a tudósok bepillanthatnak a 4,6 milliárd éves Naprendszer kezdeteibe.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Rosetta, űrszonda, üstökös, kép
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-03-03 18:13:10
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü