Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fokozatosan csökkent az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondája által megfigyelt 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös forgási sebessége - állapították meg az ESA szakemberei az űrszonda á - Csillagászat magazin
részletek »

Rosetta - Csökken a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös forgási sebessége

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Rosetta - Csökken a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös forgási sebessége
Rosetta - Csökken a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös forgási sebessége
Fokozatosan csökkent az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondája által megfigyelt 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös forgási sebessége - állapították meg az ESA szakemberei az űrszonda által küldött adatokból.
Az üstökös forgási sebessége 12,4 óra, de a földi irányítóközpont szakemberei észlelték, hogy ez naponta mintegy egy másodperccel tovább tart, és ahogy az üstökös egyre aktívabbá válik, tovább fog növekedni ez az idő.

A gázfolyamok kiáradnak az üstökösből és lelassítják azt - mondta Andrea Accomazzo, repülésigazgató Royal Society egyik londoni tanácskozásán.
Hirdetés

Az illetékes bemutatta, miként képesek irányítani a földről a szakemberek a lehető legnagyobb pontossággal a Rosetta űrszondát a 10 milliárd tonna tömegű és négy kilométer hosszú üstökös körül. Az irányítók az üstökösön lévő viszonyítási pontok rendszerét használták arra, hogy megértsék, miként forog és halad az égitest a világűrben. Az így kapott információk modellezése segíti az űrszonda pályájának tervezését. E modell futtatásával észlelték, hogy a viszonyítási pontok a várt időben nem a megfelelő helyen jelentek meg.

Szeptemberben meghatározták, hogy a forgási idő naponta 33 millimásodperccel nő. Most, amikor az üstökös egyre közelebb kerül a Naphoz és sokkal nagyobb mennyiségű gázt és port lök ki, a lassulás napi egy másodpercnyi.

Az aerodinamikus hatások egyre fontosabbak. A kilökődések egyre nagyobbak és erősebbek - mondta Accomazzo a BBS News-nak.

"Hogy el tudják képzelni, ezek a gázok néhány kilométer hosszan lökődnek ki és másodpercenként 800 méteres sebességgel mozognak. Ezt figyelembe kell vennünk" - tette hozzá.

A repülésigazgató kissé pesszimistán nyilatkozott arról, hogy az üstökös felszínén hibernálódott Philae napelemmel működő robot, a Rosetta leszálló egysége, elegendő energiához jut majd, és ismét működő képes lesz. "50-50 százalék esélyt adok erre, de én lennénk a legboldogabb ember a világon, ha ez megtörténne".

Március 12. óta hiába várták a Rosetta kommunikációs berendezései, hogy a Philae életjelt adjon ott magáról.

Az ESA földi irányítóközpontjának szakemberei abban reménykedtek, hogy már felébreszthetik a robotot, ám pénteki közleményükben közölték, valószínűleg még túlságosan hideg van, hogy felébredjen, és még túl kevés az energiaforrása ahhoz, hogy jelet küldhessen a földi irányítóközpontnak.

A Philae novemberben landolt az üstökös egy árnyékban lévő felszínén, ahol rövid adatgyűjtés után napelemes tápegységei kimerültek. A Nap energiájára van szükség ahhoz, hogy felébredjen és elkezdjen kommunikálni az európai irányítóközponttal. Március első felében került az üstökös a Naphoz olyan közelségbe, hogy a Philae ismét működőképes lehessen, ezért március 12-én a Rosetta kommunikációs berendezéseit bekapcsolták a jel fogására.

Pénteken kikapcsolták a kommunikációs egységet, az irányítóközpont szakemberei a következő legmegfelelőbb alkalomra várnak a kapcsolat létrehozására. Azzal számolnak, hogy valamikor április első felében lesz lehetséges kapcsolatot teremteni a Philae-vel.
- MTI -
A Rosetta-program A Rosetta-program
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Rosetta, űrszonda, 67P/Csurjumov-Geraszimenko, üstökös
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-03-23 14:04:58
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü