Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Egy apró nílusi sziget, Agilkia nevét viseli mostantól a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösmag fején lévő, eddig csak J-pontnak nevezett hely, ahol egy hét múlva, november 12-én landol a - Csillagászat magazin
részletek »

Rosetta-űrszonda - Átkeresztelték a leszállóegység landolási helyét

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Rosetta-űrszonda - Átkeresztelték a leszállóegység landolási helyét
Rosetta-űrszonda - Átkeresztelték a leszállóegység landolási helyét
Egy apró nílusi sziget, Agilkia nevét viseli mostantól a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösmag "fején" lévő, eddig csak J-pontnak nevezett hely, ahol egy hét múlva, november 12-én landol a Rosetta-űrszonda leszállóegysége, a Philae.
Agilkia szigetére telepítettek át az UNESCO által koordinált nagy núbiai mentőakció során az Asszuáni-gát megépülésével víz alá kerülő Philai szigetéről több ókori építményt, köztük a legnagyobb egyiptomi Ízisz-templomot - olvasható az Európai Űrügynökség honlapján.

A leszállóhely nevét nemzetközi pályázat során választották ki, amelyre 135 országból több mint 8000 javaslat érkezett. Ókori és modern nyelveken egyaránt születtek javaslatok, amelyek a legkülönfélébb témákat ölelték fel. A győztes koncepció összefüggésben van a Rosetta és a Philea óegyiptomi "eredetével". Az űrszonda neve ugyanis az 1799-ben a Rosette (ma Rasid) nevű kikötővárosban feltárt feliratos gránitdarabra, a rosette-i kőre utal, és Philai szigetén, amelyről a leszállóegységet nevezték el, tálalható az az obeliszk, amelynek segítségével Champollion megfejtette a hieroglifákat, az ókori egyiptomiak szent írását.
Hirdetés

"Agilkia a legmegfelelőbb név a leszállási hely megjelölésére. Philai szigetének szentélyeit Agilkiára telepítették, e nagyszabású technikai vállalkozásnak köszönhetően menekültek meg az ókori műemlékek. Egy hét múlva pedig a leszállóegység az üstökösmagon landol egy sokkal ambiciózusabb vállalkozás keretében, amelynek köszönhetően többet szeretnénk megtudni Naprendszerünk születéséről" - hangsúlyozta Fred Jansen, az ESA Rosetta-küldetésének a menedzsere.

A Philae-leszállóegység november 12-én, közép-európai idő szerint 9 óra 35-kor indul útnak, amikor az űrszonda 22,5 kilométerre lesz az üstökösmagtól, és 7 órával később érkezik meg úti céljához. A sikeres leszállásról a jelzés közép-európai idő szerint 17 óra táján érkezik meg a földi irányító központba.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Rosetta-űrszonda, leszállóegység, landolási hely
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-11-05 18:36:51
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü