Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Az orosz űrhajósok Holdra szállását 2029-2030-ra tervezik - jelentette be Igor Komarov, az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz) vezetője kedden Moszkvában. - Csillagászat magazin
részletek »

Roszkoszmosz: 2030-ra a Holdon lehetnek az orosz űrhajósok

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Roszkoszmosz: 2030-ra a Holdon lehetnek az orosz űrhajósok
Roszkoszmosz: 2030-ra a Holdon lehetnek az orosz űrhajósok
Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Az orosz űrhajósok Holdra szállását 2029-2030-ra tervezik - jelentette be Igor Komarov, az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz) vezetője kedden Moszkvában.
Az orosz holdprogramban 2028-2029-re tervezték az ember nélküli űreszközök leszállását a Föld körül keringő égitestre, ezt követően pedig az orosz űrhajósok landolását.

Az orosz űrkutatási hivatal vezetője hozzátette, hogy ennek érdekében "máris el kell kezdeni a munkát". Azt is elmondta, hogy kialakították az űrhajósok úgynevezett hasznos terhek Holdra juttatásának sémáját, és közel vannak az ehhez szükséges szupernehéz hordozórakéta gyártójának kiválasztásához.

Komarov hangsúlyozta, hogy Oroszországnak vezető szerepet kell vállalnia az űr hasznosításában, beleértve a Holdra, a Marsra és a Naprendszer más égitesteire irányuló küldetések megvalósítását.
Hirdetés

A Roszkoszmosz vezetője mindeközben elismerte, hogy a Holdra szállás nem része a most készülő, 2016-2025-ig szóló új orosz szövetségi űrprogramnak. A korábbi programokból szinte mindegyiket megtartják azok megdrágulása ellenére is - mondta.

Igor Komarov és Dmitrij Rogozin, az űrkutatásért és hadiiparért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn számolt be Vlagyimir Putyin államfőnek az orosz űrkutatási program alakulásáról, az orosz Távol-Keleten épülő Vosztocsnij nevű űrkikötő állapotáról.

A Roszkoszmosz vezetője az orosz elnököt arról tájékoztatta, hogy az új szupernehéz hordozórakéta az Angara nevű rakétacsaládra fog épülni. Fellövését 2024-2025-re tervezik az új oroszországi űrkikötőből. A Holdra repülést két szakaszban, az égitest körül keringő egyik űrállomáson való átszállással képzelik el.

A lenta.ru orosz hír-, és elemző portál emlékeztetett arra, hogy korábban Jurij Koptyev, a Roszkoszmosz tudományos-műszaki tanácsának elnöke az Eho Moszkvi rádióban még 2027-2028-ra tette az orosz űrhajósok Holdra szállásának idejét és az emberes űrrepülés költségét 500 milliárd rubelre (mintegy 2700 milliárd forint) becsülte.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Roszkoszmosz, űrkutatás, orosz, Hold
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-04-14 16:40:41
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü