Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Sikeresen összekapcsolódott a Sencsou-10 kínai űrhajó és a Tienkung-1 kísérleti űrállomásmodul csütörtökön - jelentette a kínai központi televízió - Csillagászat magazin
részletek »

Sikeresen dokkolt a kínai Sencsou-10 az űrállomásmodulon

Érdekességek a csillagászattal, bolygónkkal, holdunkkal, naprendszerünkkel és az univerzummal kapcsolatban.
Csillagászat magazin
Itt vagy: Csillagászat magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Sikeresen dokkolt a kínai Sencsou-10 az űrállomásmodulon
Sikeresen dokkolt a kínai Sencsou-10 az űrállomásmodulon
Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Sikeresen összekapcsolódott a Sencsou-10 kínai űrhajó és a Tienkung-1 kísérleti űrállomásmodul csütörtökön - jelentette a kínai központi televízió a pekingi irányítási központból.
Ez volt az ötödik kínai dokkolás az űrben, korábban három automatikus és egy kézi irányítású összekapcsolódást hajtottak végre. A mostani háromtagú legénység küldetésének céljai között szerepel, hogy az automatikus "kikötés" után egy kézi dokkolást is elvégezzenek.

A Sencsou 10-et kedden állították pályára az északnyugat-kínai Kanszu tartományban lévő űrközpontból. A dokkolás a Föld körül 620 napja keringő űrállomásmodul megközelítésétől számítva több mint két órán át tartott. A Tienkung-1 még három hónapig marad szolgálatban.
Hirdetés

Az irányítási központ tájékoztatása szerint a három űrhajós - két férfi és egy nő - az űrállomáson különböző tudományos, műszaki kísérleteket fog végezni. Az űrben töltött 15 nap programjába egy tanórát is beiktatnak: az űrbéli katedráról élő, szemléltető oktatást tart a Földön figyelő diákoknak a 33 éves Vang Jan-ping, a csapat női tagja.

Kína a harmadik ország az Egyesült Államok és Oroszország mellett, amely rendelkezik azzal a technológiával és szaktudással, amely lehetővé teszi az űrbéli találkozások és dokkolási eljárások végrehajtását, valamint azt, hogy egy űrben keringő eszközre embert és eszközöket juttassanak.

Az űrhajósok mostani küldetése a kínai űrprogram második szakaszának része. A harmadik szakaszban épül majd meg a Tienkung-2 és a Tienkung-3 űrlaboratórium, és a tervek szerint 2020 körül kezdheti meg működését Kína első - 60 tonnásra tervezett - űrállomása. A távolabbi célok között egy Hold-expedíció is szerepel.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Kína, Sencsou-10, űrállomás, dokkolt
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-06-14 08:05:40
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü